Frissítve:

„Hej, tulipán, tulipán, Teljes szegfű, szarkaláb….”

„Hej, tulipán, tulipán, Teljes szegfű, szarkaláb….”

hiba beküldése

A Dombóvári Herbárium közössége május 2-án újból a megszokott helyén, a Helytörténeti Múzeumban tartotta összejövetelét.

Az Anyák napja előtti pénteken előadónk ezúttal Dr. Pappné  Farkas Gabriella tanárnő, népművelő, a Magyar Kultúra Lovagja volt, akit elkísértek tanítványai, valamint az általa vezetett Székely Dalkör tagjai is.

Beköszöntésként a József Attila ÁMK növendékei gyermekszájba illő virágénekekkel kedveskedtek a Herbárium közönségének, majd vidáman futottak ki a teremből.
Élő virág mellett vagy helyett a népművészet virágai folyamatosan szépítik életünket: fába faragva, tűvel hímezve, bútorra festve, hímes tojásra viaszolva vagy éppen versbe, dalba írva.
A virágének a – magyar – népköltészetben az a lírai dal, melyben a szerelmesek jelképesen valamely virágnévvel illetik egymást. A szeretet, szerelem, vonzalom bújtatott kifejezésére szolgált olyan korokban, amikor árgus szemek védelmezték a fiatal lányok ártatlanságát, és a szemérem tiltotta bizonyos gondolatok kimondását.
A magyar nyelvű szerelmi költészet legkorábbi emlékét, a Soproni virágéneket 1490-ben jegyezték le, melyből csupán kétsornyi töredék maradt meg az utókornak. A népköltészet mellett a műfaj számos verse Balassi Bálint költészetéből ismert. A virágénekek egyik csoportja az udvarló dal, mely finom stílusban szól a kedveshez, míg a másik válfaja a latrikánus ének a ledér hölgyek kapcsolatait énekli meg nyersességgel. Ezeknek a daloknak több száz éven át a lejegyzését, terjesztését is tiltották, még a hallgatásáért, dúdolásáért is nyelvkiszaggatás, megkövezés, vagy legalábbis a nyilvános megszégyenítés, városból való kiűzetés járt…
A népköltészet legkedveltebb virágai: a viola és a rózsa. A „viola, violám!” gyakran a szeretett nő megszólítása, a szerénység, a hűség mintaképe. Nem véletlen, hogy az árvácska és az ibolya másik neve is a viola.
A rózsa a titoktartás és a szerelem virága, – a vörös rózsa történetéről Bártfai Attila tagtársunk (nyugalmazott kertészmérnök és egyben kiváló énekes) rövid, irodalmi részlettel kedveskedett a közönségnek.
Különösen gyakori a tulipán és a rozmaring is; a tulipán a nőiességet, a lángoló érzelmeket, a rozmaring a lányok tisztaságát, esküvőn az egymás iránti hűséget jelképezi.
A tárgyi művészetben is gyakran jelenik meg e két virág. Elsősorban nők számára készült tárgyakon: kelengyés (tulipános) ládán, munkaeszközökön, pl. mángorlón, mosósulykolókon ábrázolják. A rozmaring szerelmi ajándékok kedvelt motívuma.

A fehér liliom a lovagkor egyik legkedveltebb virága, a testi – lelki tisztaság jelképe. A szegfű a szeszélyesség és a komoly, asszonyi szerelem virága, a legmélyebb barátság szimbóluma.
Egy időben vagy más és más kultúrákban többféle virágnyelv volt használatban, így ugyanaz a virág többféle jelentést hordozhatott. Fontos tehát, hogy az egymásnak ily módon üzenők ugyanazt a virágnyelvet beszéljék a fatális félreértések elkerülésére.
Ma már szerencsére méltó helyére került a zeneirodalomban a virág-szimbolikát hordozó alkotások sora.  Neves előadóművészek tolmácsolása mellett a gyermekdalok sorába is bekerült. A Dombóvári Székely Dalkör ünneplőbe öltözött tagjai persze inkább a felnőtt füleknek való, vidám-pajkos virágénekekkel zárták az összejövetelt. A vendégeknek végezetül Dr. Szőke Sándorné múzeumalapító mutatta be a nemrég felújított múzeum-kerti Életfát, amelyet a Dombóvári Városszépítők állíttattak Bocz János alkotásaként még 2006-ban s most az OTP helyi fiókjának támogatásával és Schnetz János keze nyomán frissült meg.
A Dombóvári Herbárium közössége továbbra is – minden hónap első péntek délutánján – szívesen várja az érdeklődőket, így legközelebb június 7-én lesz klubfoglalkozás.

Szöveg: Bordi Anna
Fotók: Kriston Vízi JózsefTovábbi hírek a Dombóvár kategóriából
A Dombóvári Szuperinfó Reklámiroda új helyre költözött
Április 4. óta új irodánkban várjuk ügyfeleinket. tovább »
El kell végeznie Dombóvárnak az egykori Korona szálló állagmegóvását
A dombóvári önkormányzatnak bírósági határozat szerint is el kell végeznie a legszükségesebb állagmegóvást [...] tovább »
Segíts, hogy segíthessünk!
Évente egyre több gyerek tűnik el! 2011-ben több mint 10.000 bejelentett eset, 2012-ben 16.000 gyermek tűnt el. tovább »
Rendkívüli segítségre várnak a Fülöp-szigeteken!
Az UNICEF legfontosabb feladata katasztrófahelyzetekben a gyermekek és családtagjaik számára az életmentő [...] tovább »
Kiraboltak egy szekszárdi patikát
Kiraboltak egy szekszárdi gyógyszertárat kedden kora este. A rendőrségkéri, hogy aki a bűncselekménnyel [...] tovább »
A Dombóvári Múzeum új látnivalói
A Dombóvári Helytörténeti Múzeum raktár-épülete, újjárendezett mezőgazdasági ... tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Vb-selejtezők – Hat hónapra kidőlt az ír Seamus Coleman
Budapest/Dublin - Várhatóan hat hónapot kell kihagynia Seamus Colemannek, aki az Írország-Wales [...] tovább »
“Ez egy igazi csapatdiadal volt”
Hajdú-Bihar - Véget értek a megyei labdarúgó bajnokság másodosztályának szombati mérkőzései. Mutatjuk a [...] tovább »
Párbajtőr GP – Két magyar a nők versenyének főtábláján
Budapest - Két magyar párbajtőröző léphet pástra vasárnap a nők versenyének 64-es főtábláján a budapesti [...] tovább »
„Amit a sors elvett tőlünk az előző fordulókban, azt ma visszakaptuk”
Hajdú-Bihar - A labdarúgó megyei első osztály vasárnapi játéknapjának eredményei és az edzők nyilatkozatai. tovább »
Férfi röplabda NB I – Véget értek az alsóházi küzdelmek
Budapest - Annak ellenére is a Sümeg végzett a nyolcadik helyen a férfi röplabda NB I alsóházában, hogy az [...] tovább »
Öttusa vk – Kovács Sarolta ötödik Kairóban
Budapest/Kairó - Az ötödik helyen végzett Kovács Sarolta az öttusázók világkupa-sorozatának második [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása