„Nem a múlt, hanem a múltban megjelenő szellemi fény igenlése és rangjának visszaállítása”

„Nem a múlt, hanem a múltban megjelenő szellemi fény igenlése és rangjának visszaállítása”
Ezzel a céllal nyújtott a dombóvári Művelődési Ház egész estés lelki-, szellemi élményt nem csak helyi vendégei számára február 25-én.

 

 

A nemzeti örökségünk megismerésére érkezők az Emléknapon eljáróban megemlékeztek a kommunizmus áldozatairól, Mátyás királyunk születésének 570. évfordulójáról, majd a hirdetett ősi motívumkincsek bemutatása kezdődött. 17 órától Balaskó Anna és Rajczi Petra légies fuvolajátékát, a házigazda köszöntő szavait követően Belovai Zsuzsa életútját, a művészethez és képíró örökségünkhöz, hagyományos szellemiségünkhöz való viszonyát ismerhettük meg első kézből – miközben gyönyörködhettünk szerves műveltséget tükröző, színekben, formákban tobzódó alkotásaiban. A kiállítás megtekinthető március 20-ig a Művelődési Ház nyitva tartási idejében.

18 órától a Magyar Mitológia 20 éve indult sorozatában újra sikerült megnyerni Pap Gábor művészettörténészt, hogy a kazakisztáni szkíta aranykincsek-kiállítás kapcsán beszéljen számos, vidékről is érkező érdeklődőnek a szkíták, az íjfeszítő népek, köztük a szellemi, lelki örökségüket leginkább értő és őrző magyarság világlátásáról, az abból fakadó leképezésről úgy a mindennapokban, mint a művészetekben, a teremtett világhoz, közte embertársaikhoz való viszonyáról, erkölcséről.

A több, mint négy órás együttlét után nem csak a múlt hitelesebb ismeretében gazdagodva, hanem a jelen állapotok reálisabban látásával, a még nehezülő jövőbeni helyzet ellenére küldetéstudatban és hitben megerősödve térhetett haza a hallgatóság.

A sorozat következő alkalmán Molnár V. József a népek húsvéti készületéről fog beszélni Fénykrisztus címmel 2013. március 7-én, melyre szeretettel várja látogatóit a Művelődési Ház minden dolgozója.

 

FJ.
SZUPERINFO.HU