100 évre hangolva…

100 évre hangolva…
A dombóvári Illyés Gyula Gimnázium tanulóiból verbuválódott honismereti szakkör legutóbbi foglalkozásán a legendás intézmény első évtizedeiben rendszeresen megjelent év végi értesítők köteteit elemezték a diákok. Dr.

Szenyéri Zoltán a történelmi korszakok tágabb összefüggéseinek helyi lenyomatait villantotta fel három nyomtatott füzet tartalma alapján. Az első (amely az akkor elsős kisdiák, Illés Gyula nevét és eredményeit is őrzi) az intézmény alapítás és indítás igen izgalmas és embert próbáló füzete az 1913/14-es tanévből, míg a következő már az első világégés lezáródása, az őszirózsás forradalom és kommün, majd a trianoni diktátum helyi eseményeinek, a hitek és illúziók szétfoszlása és az újra éledés értelmes és mindennapi történéseinek számos példáját hozza. Az 1924 Pünkösdjén megrendezett két napos megyei diákseregszemle alkalmával elnyert ezüst koszorú vagy az első díszes selyemzászló átadásának avató ünnepélye már mind azt a gazdag relikvia-kincset jelzi, melynek sokasága jelenleg a Dombóvári Helytörténeti Múzeum gyűjteményét alkotja.

Ezek és sok száz, például az 1929-es épület avatáshoz kapcsolódó tárgy, fotó és dokumentum együttesen lesznek majd láthatók az április 26-án nyíló centenáriumi kiállításon, amely dr. Kriston Vízi József vezetésével készül s lesz hosszabb ideig megtekinthető a Gimnázium épületében..
SZUPERINFO.HU