100 millió a Gárdonyi-emlékévre

By Ebner Béla
Akt.:
Útjára indult az első Vándorkönyv. Habis László, Eger polgármestere (jobbra) L. Simon Lászlónak (középen) ajánlotta az Ida regényét, Harmati Péter a Hotel Eger igazgatója (balra) pedig az Egri csillagokat indította útjára. Fotó: E. B.
Útjára indult az első Vándorkönyv. Habis László, Eger polgármestere (jobbra) L. Simon Lászlónak (középen) ajánlotta az Ida regényét, Harmati Péter a Hotel Eger igazgatója (balra) pedig az Egri csillagokat indította útjára. Fotó: E. B.
A Nemzeti Kulturális Alap 100 millió forinttal támogatja a Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából megrendezendő Gárdonyi-emlékév programjait – jelentette be L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára  szombaton Egerben.

©

A Hotel Eger&Park adott otthont a Gárdonyi Bál előtt a Gárdonyi Emlékbizottság alakuló ülésének. Az emlékbizottság megalakulását követő sajtótájékoztatón  L. Simon László közölte: a tervek szerint az országgyűlés az ő és Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő előterjesztése alapján még márciusban határozatot hoz arról, hogy Gárdonyi-emléknappá nyilvánítsák október 17-ét, azt a napot, amelyen győzedelmeskedett az Eger várát védő maroknyi sereg a török hadak fölött.

Az emlékév során Gárdonyi születési helyén, Gárdonyban és Egerben egyaránt egészalakos szobrot állítanak az írónak, amelyre 12,5-12,5 millió forintot használhat fel mindkét település – tette hozzá a politikus.

Beszámolt arról is, hogy egyebek között egymillió forintot szánnak egy, a Zeneakadémián tervezett nagyszabású koncert megvalósítására, 16 millió forintot költenek annak az agárdi Szent Anna kápolnának a felújítására, ahol Gárdonyit megkeresztelték, illetve 14 millió forint jut az egri Gárdonyi Géza Emlékház renoválására is.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Gárdonyi Géza életét és munkásságát bemutató országos vándorkiállítást rendez 2,6 millió forintos támogatással, emellett 900 ezer forint felhasználásával múzeumpedagógiai füzetet ad ki az intézmény.

Az Egerben megrendezésre kerülő Gárdonyi Irodalmi Fesztivál megtartására 24,5 millió forint használható fel, illetve egy egri fotópályázat és a hozzá kapcsolódó kiállítás megvalósítására 3 millió forint jut – sorolta az államtitkár.

Hozzáfűzte: emellett a kormányzat 800 példányban megvásárolja azt a 18 kötetes, a Kossuth Kiadó gondozásában, az emlékév alkalmából megjelenő sorozatot, amely Gárdonyi életművét öleli át. A sorozatot hazai és határon túli iskolák, illetve könyvtárak kapják meg.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal közösen zeneszerzői pályázatot is hirdetnek egy Gárdonyi-szövegen alapuló komolyzenei oratórikus mű komponálására, amelynek első három helyezettjét 500, 300, illetve 200 ezer forinttal jutalmazzák – mondta L. Simon László.

Habis László, Eger polgármestere emlékeztetett arra, hogy Gárdonyi Géza 1878-tól végezte tanulmányait Egerben, majd 1897-től haláláig 25 éven át élt és alkotott a városban, mellyel neve immár örökre összeforrt.

Hangsúlyozta, hogy Gárdonyi hitvallása és művei nyomán az emlékév leginkább a hazaszeretetről, a magyarságról, illetve a könyv, az olvasás szeretetéről szól. Hozzátette, ha megismerjük Gárdonyi hihetetlenül gazdag életművét, mindannyian gazdagabbak és boldogabbak leszünk.

Ehhez kapcsolódik az egri önkormányzat „Vándor-regény” akciója is, amelynek keretében 16 Gárdonyi-pontot állítanak fel a városban a 18 kötettel. Ezeket mindenki ingyen hazaviheti majd, elolvashatja, és utána bármelyik Gárdonyi-pontra visszahelyezheti, hogy mások is elolvashassák. Ez afféle becsületkönyv-láncolat lesz, tette hozzá Habis László polgármester, aki az első Vándor-könyvet, az Ida regényét L. Simon Lászlónak ajánlotta. 

©

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Gárdonyban felállítandó Gárdonyi-szobor megformálására Kligl Sándor szobrászművész kapott felhatalmazást, az egri emlékművet pedig várhatóan Kutas László alkotja.

Mindehhez Habis László sietett hozzátenni, hogy az egri belváros rehabilitációja során egészen új köztér-rendszer jön létre. A Dobó tér a névadó szobrával, amely Stróbl Alajos alkotása, szervesen kapcsolódik majd a Szúnyog köz helyén létesítendő Végvári harcosok teréhez, ahol Kisfaludi Strobl Zsigmond Végvári vitézek című szobrát helyezik el. A harmadik tér pedig a Kálvin házzal szemben kialakítandó új közterület lesz, mely a tervek szerint Gárdonyi Géza nevét fogja viselni, s itt áll majd Eger írójának egész alakos szobra..
SZUPERINFO.HU