12 nagyszerű film 2018-ból, ami Oscar-díjat érdemelne

12 nagyszerű film 2018-ból, ami Oscar-díjat érdemelne
© Fotók: Andrew Lauren Productions, Bron Creative,, Annapurna Pictures
Egy csomó jó filmet mutattak be tavaly, úgyhogy valószínűleg igencsak szoros lesz az aranyszobrocskáért folytatott versenyfutás. A Bright Side most összeszedett 12 mozit, aminek jó esélye lehet arra, hogy hazavigyen egy, vagy akár több díjat is.

1. Vox Lux (magyar cím: nincs)

A film főhősnője egy világhírű énekes, aki több pszichológiai traumától is szenved, Celeste diákkorában például éppen hogy túlélt egy iskolai lövöldözést. A Natalie Portman Oscar-gyanús főszereplésével készült Vox Lux azt mutatja meg, hogyan jár kéz a kézben az erőszak és a popkultúra a 21. században.

2. Ben Is Back (magyar cím: nincs)

A drogfüggő Ben igazi bajkeverő: karácsony estéjén megszökik a rehabilitációs központból, és visszatér édesanyjához, aki kicsit már belefáradt a srác húzásaiba. Tárt karokkal várja vissza fiát, de hamarosan rádöbben, hogy Ben semmit sem változott, és a problémákon kívül semmit sem várhat tőle. Milyen messzire megy el egy erős nő, hogy megmentse fiát? Vérbeli dráma Julia Roberts és Lucas Hedges elképesztő játékával.

3. Eighth Grade (magyar cím: nincs)

Ez az őszinte film igazi coming-of-age történetet mutat be, amely Kayláról, egy nyolcadik osztályos iskoláslányról szól. Az introvertált tinilány az önbecsülésről és az önszeretetről kezd el vlogolni, hogy legyőzze félelmeit és saját bizonytalanságát. Természetesen elég sokat kell elviselnie ahhoz, hogy túljusson életének ezen nehéz szakaszán. A filmnek minden esélye megvan arra, hogy Oscar-díjat vihessen haza a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában.

4. Destroyer (magyar cím: Pusztító)

Erin egykor beépített rendőrként dolgozott. Egy nehéz megbízatás közben beleszeret kollégájába, de a küldetés tragédiával ér véget. Erin bosszút esküszik, és nem úgy tűnik, hogy bármi is megállíthatná. Nicole Kidman a felismerhetetlenség határáig megváltoztatta külsejét a szerep kedvéért, így valószínűleg jelölik majd a legjobb női főszereplő kategóriában.

5. Beautiful Boy (magyar cím: Csodálatos fiú)

David (akit Steve Carell alakít) nem érti, szeretett fia (Timothée Chalamet) hogyan változott kedves, okos srácból kétségbeesett drogfüggővé. A fiú szerető családban nőtt fel – amelynek sosem voltak anyagi gondjai -, és az iskolában is jól teljesített. Akkor mégis mi vitte rossz útra a srácot, és a szülők miért nem vették ezt észre? Jó esély van arra, hogy Carell és Chalamet is megkapja majd a maga jelölésért a remek színészi teljesítményért.

6. Can You Ever Forgive Me? (magyar cím: Megbocsátasz valaha?)

Ez a Melissa McCarthy főszereplésével készült dramedy igaz történeten alapul: egy író sztoriját meséli el, aki hírességek nevében ír kitalált leveleket azért, hogy megoldja pénzügyi gondjait. A film csak úgy hemzseg az izgalmas párbeszédektől, érdekes a története és a karaktereire is érdemes odafigyelni. Sok kritikus szerint McCarthy ezért a szerepért Oscar-díjra is esélyes lehet.

7. The Mule (magyar cím: A csempész)

A 88 éves Earl nem igazán jön ki feleségével és gyermekeivel, kis vállalkozása pedig a csőd szélén táncol. Egyszer aztán áruszállítási állást ajánlanak neki, de Earl hamar rájön, hogy valójában drogot fuvaroz. A rendőrség pedig arra gyanakszik, hogy valami nem stimmel a magányos idős férfi viselkedésében. A filmet Clint Eastwood rendezte, és ő játssza benne a főszerepet is, az alkotás valószínűleg bezsebel majd néhány Oscar-jelölést.

8. If Beale Street Could Talk (magyar cím: nincs)

A film egy várandós fiatal nőről szól, akinek vőlegényét nemi erőszakkal vádolják meg. A főhősnő, Tish, nem hiszi, hogy szerelme bűnös, ezért megpróbálja bebizonyítani ártatlanságát. A rasszizmus kérdését boncolgató drámát a Holdfény rendezőjének, Barry Jenkinsnek köszönhetjük.

9. The Miseducation of Cameron Post (magyar cím: Cameron Post rossz nevelése)

Cameron tinilány, akit nagynénje és nagybátyja átnevelő terápiára küld, miután rájönnek, hogy kapcsolata van női osztálytársaival. Szokatlan, kedves és mély film az önelfogadás folyamatáról, a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában lehet esélye.

10. Widows (magyar cím: Nyughatatlan özvegyek)

Négy, boldog házasságban élő nő hirtelen özveggyé válik, miután férjeik életüket vesztik egy rablási kísérlet során. A férjek tetteiért pedig a nőkre száll a felelősség: rá kell jönniük, ki ültette fel a férfiakat, és saját maguknak kell elvégezni a megkezdett munkát. A bűnügyi dráma, amelyben Viola Davis, Michelle Rodriguez és Elizabeth Debicki is szerepel, a legjobb rendezés és a legjobb színésznő kategóriákban is számíthat jelölésekre.

11. Roma (magyar cím: nincs)

Elbűvölő fekete-fehér film egy nagy mexikói család életéről, amely az 1970-es évek elején játszódik, a történetet pedig a család szobalánya narrálja végig. Ez is versenyben lehet a legjobb rendezés díjáért.

12. First Reformed (magyar cím: A hitehagyott)

Ernst Toller tisztelendő életének épp egy sötétebb periódusát éli meg: elvált feleségétől, fia pedig meghalt Irakban. Toller újabb próbatétel elé áll, amikor az egyházközség egyik tagja megéri, hogy beszéljen a férjével. Miután ez megtörtént, a férfi öngyilkosságot követ el, ez pedig hatalmas bűntudatot ébreszt Tollerben. Erős dráma Ethan Hawke és Amanda Seyfried főszereplésével.

Forrás: Bright Side


A nagyszabású filmeknek rendre kijár az óriási marketinggépezet, a hype miatt viszont könnyen átfuthatunk a kevéssé ismert, de nagyon jó mozik felett is. Sok közülük rangos díjakat is hazavihetett, ennek ellenére mégsem lettek ismertebbek a nagyközönség számára. A Bright Side összeállítása. 1. In...

Bár tavaly is ezt mondtuk, ismét egy kifejezetten ütős évet zárt maga mögött a sorozatgyártás. Idén mi is nagy gondban voltunk, hogy az erősebbnél erősebb alkotások közül melyeket szavazzuk be aktuális toplistánkba. Jöjjön tehát most az idei év 12 legjobb sorozata, valamint egy ráadás: az év legkülö....
SZUPERINFO.HU