2000 hektárnyi terület vár betelepítésre Tokaj-Hegyalján

  13 feb 2018

Tokaj – A közösségi mezőgazdasági munka humánmegtartó ereje.
A közelmúltban írtunk arról, Tokaj-Hegyalján három közösségi borászat is épül. Ezzel azonban a közösségi borászatokat megálmodó Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. tervei még nem értek véget. A tokaji szőlészet és borászat jövőjét a közösségi mezőgazdasági munkában látják.

Mintegy 2-300 hektár betelepítésére már van igény.” Kalocsai László

Területek parlagon

– A felméréseink szerin Tokaj-Hegyalján jelenleg legalább 2000 hektár betelepítésre alkalmas termőterület van – mondja Kalocsai László, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnöke. – Miután tíz hektárnyi szőlőterület egy családot eltart, ez azt jelenti, 200 családnak biztosítana megélhetést, ha belevágna a szőlészetbe. Ezzel pedig jelentősen megnőne a térség humánmegtartó képessége. Ennek érdekében beszerzés alatt van Németországból egy olyan gps-szel ellátott, lézeres vezérlésű szőlőtelepítő gép beszerzése, amelyet a vállalkozó szellemű szőlészek, borászok rendelkezésére tudnánk bocsátani. A terveink szerint egy-két hónapon belül itt is lesz Hegyalján a gép, addig a személyzetet is kiképezik rá. Az előzetes felméréseink szerint már mintegy 2-300 hektár betelepítésére már van igény, ami azt jelenti, hogy a gépnek legalább két évre lesz elegendő munkája.
Kalocsai László még elmondta, önmagában a telepítés kedv még nem elég ahhoz, hogy a gazdák jól tudjanak gazdálkodni.
– Ahhoz, hogy a leendő szőlősgazdák igazán kedvet kapjanak a szőlőműveléshez, az is kellene, ha megszűnne a jelenlegi kettős felvásárlási árrendszer Tokaj-Hegyalján. Jelenleg 80 és 140 forint között mozog a régióban a szőlő kilónkénti felvásárlási ára. Azt szeretnénk elérni, ha ez az ár a magasabbhoz lenne minél közelebb, mert akkor nem csupán a jelenlegi szőlészeknek érné meg a befektetett tőke és energia, hanem azoknak, akik most szeretnének belevágni ebbe a munkába – mondta Kalocsai László.
ÉM-BG