360 fokos videó: A Mályi Madármentő Állomás télen is segít – vigyázat, cukiság!

  19 jan 2018

Mályi – A Mályi Madármentő Állomás neve kicsit csalóka, hiszen bajba jutott kisemlősöket is oltalmuk alá vesznek. Ottjártunkkor sérült denevérek és sünök is voltak a lakók között, akik várják a tavaszt, hogy megerősödve visszatérjenek a természetbe. Addig pedig a Mályi Természetvédelmi Egyesület vigyázó vendégszeretetét élvezik.
Impozáns munkát végez a Mályi Madármentő Állomás, tavaly 882 vadmadár és emlős került hozzájuk, akik átlagon felüli százalékban tudtak aztán visszakerülni a természetbe. És ezek csak a sérült állatok, mert bizony az állomás nagy madárkolóniája köré odagyűlnek a környék ép vadmadarai is. Amikor mi jártunk ott, hosszú, izgalmas várakozással töltött perceket kellet eltöltenünk, hogy egy csapat félénk veréb végre oda merjen szállni a nekik kikészített eleséghez. Aminek a közepére odaraktuk a 360-as kamerát. Na ez a nyitóképe videónknak.

Szívünk szerint minden egyes állatot részletes, legalább fél órás videóval mutatnánk be, de idő szűkében most két átmeneti lakófajra koncentráltunk: a csámcsogó denevérekre és a dühtől fújtató sündisznókra. Mindkét faj példányai azért laknak most Mályiban, mert segítségre volt szükségük, de tavasszal visszatérnek a természetbe.
Az idei tél egyelőre roppant enyhe, ez pedig megzavarja az állatok bioritmusát is. A denevéreknek például téli álmot kellene éppen aludniuk hibernációs nyugalomban, ehelyett a kellemes fokok felébresztették őket. Amikor elindultak rovarokra, a fő táplálékukra vadászni, szembesülniük kellett azzal, hogy rovarok bizony nincsenek, frissen felébredt testecskéjük pedig az erőforrások nélküli gyengeségtől lezuhant a földre. Most lisztkukacokat kapnak (eszméletlen csámcsogással elfogyasztva), megerősödnek, majd amikor már ténylegesen jó idő lesz, gondozóik szabadon engedik őket.
Fújtató Blackie és társa, a két keleti sün azért szorultak segítségre, mert a tél beálltakor túl alacsony volt testsúlyuk. Legalább 600 grammosnak kell lenniük ahhoz, hogy elegendő tartalékuk legyen átvészelni a hideget. Blackie 75 grammos, gyufásdoboz méretű kis sünpalánta volt, amikor az állomásra került szeptemberben. Mint kiderült, a sünök kiló feletti méretre is meg tudnak hízni, ami azért nem a cukisünös videókban látott jószágok átlagméretre. Tavaszra ők is elérik a megfelelő versenysúlyt, hogy a természetben fújtathassanak tovább egymásra.
Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke kifejtette nekünk, hogy télen azért a nagymadarak (egerész ölyvek, baglyok, karvalyok, varjak…) a jellemző vendégek, mert ők nem vándorolnak. Legtöbbször gázolás, lövés, áramütés, vagy mérgezés áldozataivá válnak, és szerencsésebb esetben náluk kötnek ki. Sebeiket állatorvosok látják el, és amíg meggyógyulnak illetve megerősödnek, az állomáson lábadoznak.
Ha valaki sérült, bajba jutott állattal találkozik, bátran keresse őket. Miskolc környékén személyesen is el tudnak menni érte, bár a legkönnyebb nekik is az, ha bevisszük hozzájuk a példányt. Ha nagyobb a távolság, akkor is érdemes felvenni a kapcsolatot a Mályi Madármentő Állomással, hiszen kapcsolatban állnak a környékbeli olyan szervezetekkel, amik segítséget tudnak nyújtani.
A Mályi Természetvédelmi Egyesület elérhetőségei a következőek: 3434 Mályi, Erkel Ferenc út 62.; Tel.:+36 30 689 2727; email: info@mteweb.hu.
– Király Csaba, hirek360.hu –


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


[related-post post_id=”3740029″]
[related-post post_id=”3738632″]
[related-post post_id=”3732259″]
[related-post post_id=”3729980″]
[related-post post_id=”3719205″]
[related-post post_id=”3699989″]
[related-post post_id=”3729544″]