360 fokos videó: Muhi emlékmű – belépés csak saját felelősségre

  25 feb 2018

Muhi – A Muhi csata áldozatainak tiszteletére állított emlékmű bejáratánál a következő felirat fogad: "Balesetveszélyes terület – csak saját felelősségre látogatható!".
A keresztek korhadnak, az utat fedő fapallók instabilak, és feltúrt föld veszi körül az emlékdombot. Utóbbi azonban már a pozitív változás jele, hiszen Muhi település támogatást nyert el a felújításra, a munkálatok pedig már zajlanak.

Ki itt most belépsz, hagyj fel minden reménnyel!

Mint videónkon látszik, a Muhi emlékmű nincs jó állapotban. Miután átküzdöttük magunkat a sártengeren, és elértünk a központi dombhoz, azon kezdtünk el aggódni, hogy az éppen orkán erejű szélben ránk ne dőljön egy instabil emlékkereszt. Az 1991-ben, Vadász György, Váncza László és Kiss Sándor tervei alapján készült park a magyar történelem egyik gyászos pillanatáról emlékezik meg. 1241-ben a település környékén IV. Béla serege döntő vereséget szenvedett a tatároktól.

Az eltelt időszak nem volt kegyes a parkhoz. Az eredetileg a halom tetején álló kettős kereszt kidőlt (akárcsak sok sorstársa a kisebbek közül), a kis lélekharang eltűnt, a Johannita Lovagrendnek a muhi csatában részt vevő tagjai emlékére állított angyalnak pedig szárnyait szegték.
A probléma kezelése túllépett a figyelmeztető tábla kihelyezésén. Muhi most 21 millió forint támogatást kapott, hogy felújítsa az emlékparkot. A munkálatok jelenleg is zajlanak: az elkorhadt kereszteket már el is bontották, és hamarosan újakra cserélik.
– Király Csaba, hirek360.hu –


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


[related-post post_id=”3773530″]
[related-post post_id=”3749531″]