700 milliós Goya kép mától a szegedi Reök-palotában

Világhírű festők és kortárs szegedi képzőművészek tárlatával nyitja meg kapuit pénteken délután Szeged új Regionális Összművészeti Központja. A Reök-palotában kiállítják Francisco Goya: Jelenet a spanyol függetlenségi háború idejéből című festményét is, melynek biztosítási értéke 700 millió forint – közölte a Függetlenségi Hírügynökséggel a Regionális Összművészeti Központ igazgatója, Herczeg Tamás.

Kettős szerepkörben mutatkozik be a nagyközönségnek az ötszáz millió forintból felújított új szegedi kiállítóhely, mondta el érdeklődésünkre Herczeg Tamás. A Reök-palotában egyidőben nyílik kiállítás világhírű mesterek és kortárs szegedi képzőművészek alkotásaiból.

A Szépség és fájdalom című tárlaton Francisco Goya, William Blake és Kondor Béla grafikáit és festményeit láthatja a közönség. A kiállításon a három művész alkotásain keresztül az isteni és démoni világ különböző ábrázolásait ismerhetik meg a látogatók, ismertette az igazgató.

A tárlaton többek között bemutatják Goya 80 darabból álló Caprichos című világhírű metszetsorozatát, valamint a Jelenet a spanyol függetlenségi háború idejéből című festményét. Kérdésünkre Herczeg Tamás elmondta: egy új, referencia nélküli kiállítóhelynek jelentős gondot okozott egy ilyen magas, 700 millió forintos biztosítási értékű kép megszerzése. Ugyanakkor ez megteremti a hivatkozási alapot arra, hogy rangot vívjon ki magának a most bemutatkozó szegedi Regionális Összművészeti Központ.

A Goya, Blake és Kondor kiállítás mellett, nyílik meg a szegedi kortárs képzőművészek alkotásait bemutató tárlat is. A csaknem 130 művet felvonultató kiállításon már ismert művészek és a fiatalabb generáció festményeit, grafikáit és plasztikáit nézhetik meg a látogatók.

A Szépség és fájdalom című tárlat október 20-ig, a Kortárs Szeged című kiállítás pedig október 15-ig látogatható a szegedi Reök-palotában..
SZUPERINFO.HU