A 11 legordenárébb út menti látnivaló Amerikában

A 11 legordenárébb út menti látnivaló Amerikában
Összeszedtünk néhány igazán furcsa út menti látnivalót az USA-ból.


1. Cadillac Ranch – Texas

Még a hetvenes években találta ki egy csapat művész, hogy beásnak tíz öreg Cadillac-et orral a földbe, farral az égnek. A helyszín egy texasi búzamező volt, ahogy az ma is, de közben költözött a roncscsoport néhány kilométert, mert útjában volt a terjeszkedő kertvárosoknak. Ma már nagyon felkapott, időnként újrafestik a kilógó hátsókat mindenféle színben; erősen hippis hangulata van tőle a helynek.

2. Salvation Mountain – Kalifornia

Ki várná egy sivatag mélyén autózva, hogy szembejön egy domb, amit több kamionnyi színes festékkel írtak tele bibliai szövegekkel? A Salvation Mountain egy helyi megszállott, Leonard Knight projektje, aki a saját hitét fejezte ki és élte meg a domb kifestésével, gondozásával. Ő néhány éve meghalt, de a domb ma is őrzi fényét, sokan keresik fel.

3. Carhenge – Nebraska

Nebraskának is megvan a maga Stonehenge-e, csak ez négytonnás kövek helyett autókból és szürke festékből készült. A Cadillac Ranch mellett talán ez most az amerikai utak legismertebb autóból épített látványossága. Noha ez is csak egy lelkes helyi hobbiakciójának tűnik, aki fel akarta tenni a térképre az amúgy tök átlagos városkáját, van tudomány a Carhenge mögött. Alkotója, Jim Reinders angliai tanulmányai idején olvasott a Stonehenge-ről, ezt a tudást hasznosítva rendezte el és építette fel a nyolcvanas években.

4. Longaberger székház – Ohio

Az nem olyan rég még óriási forgalmú, USA-szerte ismert Longaberger kosárkészítő cég tavaly ugyan megszűnt, székházuk viszont jó ideig velünk marad. A kilencvenes években a cég 30 millió dollárt költött, hogy arculathoz tökéletesen passzoló épületben dolgozzanak az irodistáik: a világ legnagyobb bevásárlókosarában, ami egy hétszintes épület, óriási fogantyúkkal a tetején. Az egykori székház méretarányos, kereken 160-szor nagyobb mindene, mint egy bevásárlókosáré.

5. A világ legnagyobb halszobra – Wisconsin

A világ legnagyobb halszobra egy wisconsini kisváros, Hayward halmúzeuma mellett áll. Egy nyitott szájú maskenozha, egy arrafelé honos csukaféle negyven méter hosszan, kilátóval.

6. Prada Marfa – Texas

Alkotói szerint egy popkulturális töltetű land art projekt, amire amúgy képesek voltak 120 ezer dollárt költeni 2005-ben – így lett egy kietlen dél-texasi utacskának saját Prada üzlete. Kevés szürreálisabb út menti látnivaló akad az USA-ban ennél nagy üveg kirakatos, Prada-holmis zárt butiknál, a száraz texasi pusztában, pár lépésre a mexikói határtól. Az Instagram keresője szerint imádnak vele fotózkodni a csajok, de még a Simpson család egy epizódjában is szerepelt. Imádják a vandálok is: rögtön az átadása másnapján feltörték és kirabolták, pár éve lefestették, de ezekkel együtt is állja az időt.

7. A világ legnagyobb óriáspatkórák-szobra – Ohio

Ez az egyes szögekből nehezen értelmezhető, húsz méter hosszú és nyolc méter magas látnivaló eredetileg Baltimore-ba, a tengerészeti múzeumnak készült. Utána valahogy eltöltött egy kis időt Kentucky-ban, majd egy ohiói baptista egyház templomának szomszédja lett Blanchesterben, de már onnan is elköltözött.

8. Winganon űrkapszula – Oklahoma

Még az ötvenes években történt, hogy egy hídépítésre tartó, friss betonnal teli mixer baleset szenvedett egy oklahomai úton. A tartály az út mellé zuhant, de a jármű roncsával ellentétben nem szállították el, így máig ott hever. Hogy ismert látványosság lett belőle, ahhoz kellettek a lelkes helyiek, akik időnként lefestik: egy ideje már olyanra, mintha a NASA egy lepottyant szerkezete volna.

9. A világ legnagyobb zsineglabdája – Kansas

A szűken ötszáz lakosú Cawker City-t is egy elborult rekord tette fel a térképre, itt áll ugyanis a világ legnagyobb zsineglabdája. A labdát 1974-es haláláig egy helyi készítette, azóta a város bővíti tovább. A kerülete miatt rekorder: már 12 méter fölött jár, és a tömege is tíz tonnához közelít.

10. A világ egykori legnagyobb kertitörpéje – New York

Ausztria elsüllyedhet szégyenében, a világ kertitörpe-nagyhatalmától tízezer kilométerre áll ez a négyméteres törpe. Pár éve már nem a világ legnagyobbja, de ettől még nem kevésbé látnivaló.

11. A világ legnagyobb fiókos szekrénye – Észak-Karolina

Ha egy város identitásához annyira hozzánőtt a bútorkészítés, mint az észak-karolinai High Point-éhoz, ott lennie kell valami őrült látnivalónak a témában. Van is: úgy 12 méter magas, akkora, mint egy épülettömb. Még a húszas években épült; a város nagy cégei között ma már alig találni lakberendezéssel foglalkozó vállalatot, de ettől a szekrény, ami a világ legnagyobbja, ma is ott pompázik a város közepén.

Forrás: Totalcar


USA - Dane Jackson profi sekélyvízi kajakos bevállalta a kaliforniai lejtőt. Jackson több mint 60 km/h-val száguldott lefelé a meredek természeti képződményen még tavaly májusban, a földet éréskor pedig pattant egy látványosat. Forrás: YouTube | ViralHog [related-post post_id="40955...

USA - Húha, talán sok lány örülne egy ilyen kitartó szeretőnek - bár ha a pasi a csengőkre bukik, akkor nehéz lesz megkaparintani a pasit... A kaliforniai Dungan család döbbenten vette észre, hogy a biztonsági kamerájuk szerint egy férfi három órán keresztül(!) nyalogatta a csengőjüket. Más nem t....
SZUPERINFO.HU