A Belvárosi templom rejtélyes titkai

Akt.:
A Belvárosi templom rejtélyes titkai
Az eltolt templom – a városi legenda miatt elsősorban így ismerik a Belvárosi fő-plébániatemplomot. Azt viszont kevesen tudják, hogy nem ez az egyetlen titka az ezeréves épületnek.

A budapesti Szuperinfó havonta jelentkező cikksorozatban mutatja be ezt a Szent István által alapított templomot, amelyet rejtélyek és különös titkok öveznek, mint például az ezeréves falnak, Szent Gellért csontjainak, Jézus keresztje egy darabjának, a régészek által visszafalazott sírkamrának történetei. De itt található Budapest legrégibb freskója, a Trónoló Madonna, amelyet csak 2010-ben találtak meg, véletlenül. A kép mára új funkciót kapott. Az elvált férfiak és nők imádkoznak a festmény előtt. Idén február 5-én 18 órakor tartanak szentmisét mindazokért, akiknek házassága tönkrement. A szertartáson túl a nehéz élethelyzetbe jutottak támpontot, segítséget is kaphatnak ezeken az alkalmakon.
Ókor, középkor, újkor misztikusan fonódik össze a templom falai között. Tudták például, hogy Liszt Ferenc hét évig lakott a Belvárosi plébánián? Naponta játszott a templom orgonáján. Ebben az évben február 10-én, vasárnap a 10 órai misén Liszt Missa Choralis-át adják elő, melynek a templomban volt az ősbemutatója. Egy héttel később, február 16-án, szombaton 10 órai kezdettel Horthy Miklós kormányzó úr tiszteletére is tartanak szentmisét.
De hogy életben maradjanak a régi katolikus hagyományok is, vasárnaponként délben ősi rítusú miséket mutatnak be. A szertartás egészen különleges. Este 17 óra 25 perckor pedig gregorián vesperás van, amely szintén a régi időket idézi.
A templom körüli élet ma is aktív, működik például a Karitász, mely amellett, hogy adományokkal, munkával segíti a rászorulókat, jogi, egészségügyi tanácsokat is ad, szakképzett tanácsadók bevonásával. Ezenkívül rendszeresen van filmklub, valamint bibliaóra is. Elérhetőségük: www.tevekenyszeretet.hu.
Hogy valóban eltolták-e a Belvárosi fő-¬plébániatemplomot az Erzsébet híd építése miatt, az február végén megjelenő számunkból fog kiderülni.
Lantos Tivadar.
SZUPERINFO.HU