A Bükk ritka növényfajait is szaporítják a főiskola botanikus kertjében

Akt.:
A Bükk ritka növényfajait is szaporítják a főiskola botanikus kertjében
Megújul az egri főiskola botanikus kertje. Az Új Széchenyi Terv támogatásával, mintegy 74 millió forint beruházással 2015 tavaszára új fényében ragyog majd az egri Eszterházy Károly Főiskola (EKF) botanikus kertje.

A mintegy egyhektáros területen megújítják a magyarországi tájegységek növényvilágát bemutató élőhelyeket, valamint megteremtik több ritka, a Bükk-hegységben előforduló növényfaj mesterséges szaporításának körülményeit – tájékoztatta Pénzesné Kónya Erika, a főiskola intézetvezetője.

A felsőoktatási intézmény által 1967 óta kezelt, hatszáz növényfajnak otthont adó botanikus kert fontos zöld felülete a városnak, kiemelkedő gyakorlati terepe a főiskolai oktatásnak. Bemutatja a hazai flóra, valamint a Kárpát-medence növényfajait, illetve növeli a fennmaradási esélyét azoknak a védett növényfajoknak és -társulásoknak, amelyek a Bükk-hegységből, valamint az Északi-középhegység más élőhelyeiről származnak.

A fejlesztés része a nem vizes élőhelyek, természet közeli társulások rekonstrukciója, a fás és lágyszárú növényanyag pótlása, illetve a kert élőhelyfoltjainak fejlesztése. A cél a hazai, nagyobb tájegységekre jellemző élőhelyek és növényviláguk bemutatása, kiemelt tekintettel a védett, ritka fajokra, az egyes élőhelyek karakterfajaira.

Biztosítani kívánják a védett lágyszárú fajok, fűszernövények, hagymás növények és egyes cserjék szaporítási lehetőségeit is. El szeretnék érni továbbá a védett állatfajok, például a denevérfajok beköltözését odúk kihelyezésével, vizes élőhely létrehozásával. Mindez kiegészül a kert tudományos adatbázisának fejlesztésével, egy adatbank létrehozásával, információs, valamint növényfaj azonosító táblák kihelyezésével, szoftverfejlesztéssel és meteorológiai állomás telepítésével – sorolta az intézetvezető, aki elárulta azt is, hogy április 22-én, a Föld napján nyílt napot rendeznek a botanikus kertben. Ezen a napon előzetes bejelentkezés alapján bárki megtekintheti a növényvilág itt összegyűjtött és nevelt csodáit. Ráadásul ugyanezen a napon a leányka úton, a Juhász Lajos Növényházba is várják a természet szerelmeseit, ahol szintén előzetes bejelentkezés után csoportosan lehet megismerkedni gyűjteményükkel és megbizonyosodni arról, hogy az intézmény természettudományi karán milyen fontos szerepet tölt be az élő és élettelen környezet vizsgálata, megóvása..
SZUPERINFO.HU