A dombóvári Belvárosi Általános Iskola vendége volt Dr. Czeizel Endre genetikus

Akt.:
A dombóvári Belvárosi Általános Iskola vendége volt Dr. Czeizel Endre genetikus

2013. január 9-én délután Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus, az orvostudományok akadémiai doktora előadást tartott Mit ér a tehetség, ha magyar? címmel.

2013. január 9-én délután az Apáczai Kiadóval karöltve a Belvárosi Általános Iskola szakmai napot szervezett a kistérség pedagógusai számára. A nap fénypontjaként a Művelődési Ház zsúfolásig megtelt színháztermében Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus, az orvostudományok akadémiai doktora előadást tartott Mit ér a tehetség, ha magyar? címmel.

Professzor úr a középiskolásokat így üdvözölte: „A legnagyobb természeti kincs a fiatalok tehetsége”, rajtuk múlik a nemzet jövője. A humán genetika egyik alaptörvényét említette, miszerint a géniusz-típusok relatív gyakorisága eltérő a különböző népességekben. Tehetségnek tartják a kivételes adottságokkal rendelkező egyéneket, akik kivételes képességű talentummá csak akkor válnak, ha a szülők és az iskola mindent megtesznek azért, hogy kihozzák a tehetségígéretből a maximumot. Ez rendkívül nehéz feladat, hiszen erre kell törekednie az egyénnek is, aki általában természetében eltér az átlagostól.
A géniuszsághoz kreativitás kell, „új eszméket kell elfogadtatni a szürke hegedűsökkel”, ehhez azonban nagy agresszivitásra van szükség. A környezetnek, a kultúrának óriási a felelőssége abban, hogy mennyire tudja kihozni az ígéretből a kivételes adottságot. Példaként Dr. Czeizel Endre a zsidó kultúrát említette, akik a génjeikből sokkal többet ki tudtak hozni, hiszen támogató családi háttérrel rendelkeztek. Kutatásokkal támasztotta alá a muzsikus- és képzőművész géniuszok előfordulásának relatív gyakoriságát az egyes országokban; az olimpiai bajnokokat is górcső alá vette az újkori játékoktól kezdve. A magyar Nobel-díjasoknak külön figyelmet szentelt. Az utóbbi évtizedekben a géniusz-veszteség okait is feltárta: a társadalmi körülmények, az intolerancia, a gazdasági helyzet, a politikai felkészületlenség és a géniuszok önpusztítása negatív folyamatokat eredményez. A nők a férfiakétól elmaradó szel-lemi teljesítményének okait a női szereppel hozza összefüggésbe, a férfi agresszivitás-dominanciára vezeti vissza, valamint a két nem eltérő genetikai adottságaival magyarázza.
Dr. Czeizel Endre tudományos vizsgálatokkal alátámasztott előadása, magával ragadó stílusa, közvetlen hangja lenyűgözte a pedagógusokat, szülőket, diákokat és az érdeklődő közönséget. Összegzésében megállapította, hogy minden a tanultságon múlik, ez dönti el, hogy mi lesz a genetikai komponensből. „Egy nemzet jövője a géniuszoktól függ, akik új vizekre viszik a népet.” A géniusz-palántáknak el kell menni külföldi, híres egyetemekre tanulni, ahol ki tudnak virágozni. A magyar államférfiaknak fel kell ismerniük, hogy az egészen kivételes képességű személyiségeket haza kell csábítani..
SZUPERINFO.HU