A falig elmenve, de nem falnak ütközve segíteni a színház művészi munkáját

Akt.:
A falig elmenve, de nem falnak ütközve segíteni a színház művészi munkáját
© Réti Árpád az egri Gárdonyi Géza Színház társulatának örökös tagja. Fotó: Ebner Béla
Az évadnyitón még úgy fogalmazott Blaskó Balázs, a Gárdonyi Géza Színház igazgatója, hogy állandósult az átmeneti állapot. A pénteki évadzáró társulati ülésen azonban már azt jelenthette ki örömmel a színidirektor, hogy az állandósult átmeneti állapot megszűnt. Az évadértékelésen túl kiosztották a az évad színházi dolgozója, az évad színművésze díjakat, Réti Árpád pedig a színház örökös tagja lett.

 Az akut gazdasági nehézségek leküzdése után bővülő bérleteladások és sikeres szezon jellemezte a Gárdonyi Géza Színház 2012/13-as évadát – jelentette ki az intézmény direktora. Ennek nyomán abba a fázisba ért a társulat, amelyben immár biztosított a nyugodt művészi munka és a tervezés – közölte Blaskó Balázs.

Az igazgató felidézte, hogy a tetemes adósság miatt későn tudták meghirdetni a bérletek árusítását és fennállt a veszélye annak, hogy előadások maradnak el. Ebben a helyzetben, például más teátrumok kölcsöndíszleteit felhasználva állítottak színpadra több előadást. Ugyanakkor a fenntartó egri önkormányzattal kötött hároméves keretszerződés, illetve a képviselők által megszavazott pótköltségvetés nyomán immár biztosítottnak látják a színház jövőjét. Ez meg is látszott az évad második felében, amikor 20 százalékkal nőttek a bérleteladások és osztatlan tetszés kísérte a publikum részéről a színház repertoárját – vélte Blaskó Balázs.

A direktor hangsúlyozta, hogy vidéki színház lévén a jövőben is meg kívánják őrizni a teátrum népszínházi jellegét, amit jelez a következő évad műsorterve is. Nyolc bemutatót terveznek a nagyszínpadon, négyet pedig a stúdiószínpadon. Színpadra kerül a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical, a Hippolit a lakáj című zenés vígjáték, a Padlás és a Csongor és Tünde.

Paul Partner tollából a Hajmeresztő című interaktív bűnügyi vígjátékkal csalogatják a közönséget, illetve Gárdonyi Géza Annuska című vígjátékát is láthatja a publikum. A gyerekeket Grimm Holle anyó című meséjével várják.

A stúdiószínpadon a Hamupipőke című táncmesét mutatja be a tánctagozat; szintén a tánctagozat dolgozta fel Moliére Képzelt betegét. Bemutatják még Kocsis István A fény éjszakája című drámáját, illetve a Leonard Gershe által jegyzett, A pillangók szabadok című vígjátékot – ismertette a jövő évi műsortervet Blaskó Balázs.

Habis László a város polgármestere ugyancsak sikeresnek nevezte az évadot, olyannak, amelyet a város lakóinak szimpátiája övezett. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat elkötelezett a város kulturális értékeinek megőrzése és gazdagítása mellett. Ugyanakkor kötelességük a felelős gazdálkodás. Közlése szerint az elmúlt hónapokban az önkormányzat által elfogadott kulturális koncepció biztonságot ad az intézményeknek. Fontos, a biztos háttér megteremtése, hogy a társulat a művészeti munkára tudjon koncentrálni – mondta Habis László.

Bodnár Gábor, az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményének (EKVI) a közelmúltban kinevezett igazgatója kijelentette, hogy az általa vezetett intézmény a „falig elmenve, de nem a falnak ütközve” mindent megtesz azért, hogy a város teátruma zavartalanul működhessen. Mint hozzátette, hogy ő sokkal inkább öreg tanárember, mint színházi szakértő, mégis úgy érzi, hogy jó úton jár az egri teátrum. Ennek bizonyítékaként Bodnár Gábor egy hatalmas habos tortát ajándékozott a színház dolgozóinak az évadzáró fényének emelésére.

Blaskó Balázs színidirektorra szomorú bejelentés is várt. Közölnie kellett a társulattal, hogy a következő évadban meg kell válniuk a jegyszedő nénik csapatától, sőt Fülöp Edit, aki évtizedeken át látta el a nézőtéri felügyelő nem könnyű tisztét is távozni kényszerül a színháztól. Ők, akik legalább annyira hozzá tartoztak a teátrum mindennapjaihoz, mint a színészek, nagyon fognak hiányozni a társulatnak és a közönségnek egyaránt.

A nem épp szívderítő bejelentést követően került sor a díjak átadására. A mostani évadban sajnos a közönség nem nyilváníthatott véleményt az évadban látott teljesítményekről. A korábban Napsugár-díjnak, utóbb Közönségdíjnak hívott elismerésre való szavazási lehetőség ugyanis ez alkalommal elmaradt. Így csak a színházi dolgozók szavazatai alapján derült fény arra, hogy a 2012-2013-as évadban az Évad színházi dolgozója Fodor Zsolt Színpadmester lett. Ő azonban nem tudta átvenni díját, mert éppen egy más helyszínen dolgozott. Ezzel is bizonyítva, hogy nem érdemtelenül esett rá a kollégák választása. Az Évad színésze díjat Marjai Virág vehette át Blaskó Balázstól.

A társulat örökös tagjává egy olyan színművészt választottak, aki Erdélyben született, de pályájának jó részét mégis Egerben, a Gárdonyi Géza Színházban élte a város közönségének örömére. Nyugdíjba vonulása óta is aktívan munkálkodik a közéletben, s verses előadóestjei újabb, s újabb gyönyörűséget szereznek a publikumnak. Ő Réti Árpád színművész, akit mostantól a társulat örökös tagjaként is tisztelhetünk.

Réti Árpád
Réti Árpád színművész 1988 óta él Egerben. Marosvásárhelyen már kész színészi egzisztenciát hagyott ott, de Egerben is megtalálta a helyét. A Gárdonyi Géza Színház társulatában karakterszerepek egész sorát alkotta meg. Különösen kiemelkedően formálja meg a valamely erkölcsi konfliktusban őrlődő értelmiségit, a megalázott kisembert (Schiller: Ármány és szerelem, Móricz: A csibe, Ibsen: Vadkacsa). Mégis, szűkebb és tágabb környezete számára, versműsoraival, s az azok által megmutatkozó erkölcsi magatartásával, felkészültségével, alapos szakmai tudásával, kiművelt beszédével, igényes műsorok szerkesztőjeként, és előadójaként vált ismertté. Előadói estjei közönsége, baráti közösséggé formálódott az idők során. Egerben lassan két évtizede mond verset, s pódiumműsorai már a megyében, és a megyehatáron túl is ismertté tették. Visszatérő előadóművész Pakson, Párkányban, Recsken, Sárospatakon, és így tovább. Presbiterként számítanak rá az egri református gyülekezetben, tagja a Szent György Lovagrendnek, a Kálnoky László Irodalmi és Művészeti Egyesületnek. Eger város ünnepségeinek rendszeres versmondója. A Nemzeti Dal, a Himnusz, a Szózat az ő tolmácsolásában mindig pontos és hiteles. A magyar költészet nagyjainak terméséből összeállított versműsoraira az arányos szerkesztés, a gondos kimunkáltság jellemző. Kerüli a felolvasásokat. Több mint tíz versműsorát emlékezetből, nagy pontossággal, hitelesen adja elő. Egy órás megszólalásaira a mértékletesség jellemző, kerüli a hamis pátoszt, a természetes élőbeszéd közvetlenségével igyekszik megszólítani fiatalt, öreget egyaránt.

Tekintse meg képgalériánkat!.
SZUPERINFO.HU