A farsang „rézangyalai”

A farsang „rézangyalai”
Balatongyörökön, a Panoráma Hotelben tartotta meg a 18. fúvósfarsangi rendezvényt a Zalai Balaton-part Zenekaráért Közalapítvány. A nagy hagyományú, jótékony célú esten a tradíciók szerint a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar adott jelmezes koncertet.

A térségbeli fellépéseik közt minden évben az első, s a legrangosabbak közt számon tartott a fúvósfarsangi hangverseny, mely az azt követő bállal az együttes javát szolgálja. A rendezvény felett védnökséget vállalt Simándy Józsefné, a néhai világhírű tenorista özvegye, dr. Hóbor Erzsébet, nyugalmazott helyettes államtitkár, Zalaegerszeg díszpolgára, Balázs Árpád zeneszerző, Vonyarcvashegy díszpolgára, Bánhidai Tamás, a keszthelyi Festetics György Zeneiskola igazgatója, valamint Péter Károly vonyarcvashegyi és Bíró Róbert balatongyöröki polgármester, akik valamennyin jelen voltak a rendezvényen.
A ma 50 tagú, 1994-ben Vonyarcvashegyen 16 fővel alakult együttes immár félezernyi hazai fellépéssel járult hozzá a magyar zenekultúra táplálásához, emellett évente rendszeresen több külföldi turnén, versenyen, fesztiválon vettek részt. A régió hírnevét a kezdetektől magas minőségű művészetteremtéssel öregbítik, amit számos elismerés fémjelez: ezek közt elnyerték már Zala Megye Nívódíját, több nemzetközi mezőnyben kaptak arany diplomát, s kerültek világválogatottak közé. Öt CD lemezük jelent meg. A rezes csapat tagjai a keszthelyi zeneiskola tanulói, közép- és főiskolás volt növendékek.
A felkészült utánpótlás már közönséghez szokott kiszenekar révén biztosított. A farsangi koncertet az ő előadásuk nyitotta. Az alapítvány kuratóriumi képviselete ez alkalommal adta át a fúvószenekar támogatói körében évente odaítélt emlékérmet, melyet idén Simándy Józsefné valamint Kósa Tamás és felesége, Kósáné Szakony Ágnes, vonyarcvashegyi pedagógus házaspár kapott.  
A Kiss Tamás karnagy által vezényelt maskarás koncert jó báli hangulatot alapozott meg.
Horányi Árpád.
SZUPERINFO.HU