A felnőtt utasok idén is többet fizetnek

Fotó: Sáfár Tibor
Fotó: Sáfár Tibor
Január 1-jétől a vonaljegyek 350 forintba, a tízdarabos gyűjtőjegyek 3 ezer forintba, a teljes árú havi bérletek 10 500 forintba, a teljes árú éves bérletek pedig 114 600 forintba kerülnek.

A tanuló és kisgyerekes havi bérletekért változatlanul 3850 forintot, a nyugdíjas havi bérletekért pedig továbbra is 3700 forintot kell fizetni. Az elővárosi (a HÉV-re és környéki autóbuszokra érvényes) díjak is változatlanok maradnak.

Év elejétől változott a Budapesti Közlekedési Központ jegy- és bérletrendszere is. Azok a bérletek, amelyekhez eddig arcképes bérletigazolvány kellett, immár személyi igazolvánnyal és kártyaformátumú jogosítvánnyal is érvényesek. Ebben az esetben a bérletszelvényre az adott igazolvány sorszámát kell ráírni. Ha ez nem szerepel a szelvényen, vagy az utas nem tudja felmutatni azt az igazolványt, amelynek számát a bérletszelvényre ráírta, bérlete érvénytelennek minősül, és pótdíjazható.

Ezentúl 2700 forintért kiegészítő heti bérletet is lehet vásárolni, amellyel egy héttel meghosszabbítható a teljes árú havi vagy negyedéves Budapest-bérlet érvényességi ideje. Különválik a közoktatásban és felsőoktatásban tanulóknak szóló Budapest-bérlet, áruk azonban egységes marad, az egyszelvényes éves bérletek pedig nem naptári évre válthatók, hanem tetszőleges kezdő időponttól számítva egy évig érvényesek.

 .
SZUPERINFO.HU