A férfiegészség érdekében tettek a miskolci oroszlánok

A megelőzés sokkal hatékonyabb, mint a kezelés
A megelőzés sokkal hatékonyabb, mint a kezelés - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Több mint kétszázan vettek részt a Lions prevenciós programján.

Nagy volt a jövés-menés vasárnap délelőtt a miskolci Tudomány és Technika Házának az első emeletén. Itt tartották az Első Miskolci Lions Klub által szervezett prosztataszűrést. A prevenciós program iránt elsősorban az idősebb generáció képviselői érdeklődtek.

A hosszú élet titka?

Greutter István szerint ez nagy hiba, az egészségünkért ugyanis életünk során folyamatosan tenni kell, nem csak akkor, ha az megromlik. Ő egyébként az egyik résztvevő volt, aki lapunknak azt mondta: nagyon hasznos dolognak tartja ezt a kezdeményezést.

„Folyamatosan szedek a prosztata stabilizálásához gyógykészítményeket, viszont szűrésen már régen voltam, legalább három éve. Azért jöttem el, mert fontosnak tartom a megelőző programokat. Ki ne szeretne sokáig élni? Az egészségünk karbantartása a hosszú élet egyik megalapozója.”

Hasonlóan gondolkodott Mészáros Sándor is. „Azt tudom, hogy az ilyen jellegű egészségügyi probléma bizonyos tünetekkel jár, viszont ha kialakult, akkor sokszor már késő. Szerettem volna tudni, hogy nekem kell-e aggódnom, én ezért jöttem el a PSA-szűrésre.”

A programra egyébként több mint kétszázan jöttek el, melyből az Észak előfizetőinek fenntartott száz hely villámgyorsan megtelt – ezt már Falucskai Attila, az Első Miskolci Lions Klub soros elnöke mondta el érdeklődésünkre.

„Ez a program azért fontos, mert a prevencióra való odafigyelés sokkal célravezetőbb, mint kezelni egy esetlegesen már kialakult betegséget. Ezt nem mi, hanem az orvosok, egészségügyben dolgozók állítják. Számunkra nagyon fontos, hogy azok, akik rászánták a vasárnap délelőttjüket és eljöttek ide, tisztább képet kaptak arról, hogy jelenleg hogyan szolgál az egészségük” – hangsúlyozta.

Folyamatos prevenció

Az Első Miskolci Lions Klub a világ legnagyobb politikamentes jószolgálati szervezetének tagja. A klub már közel harminc éve rendez karitatív eseményeket, ilyen volt a PSA-szűrés is, melyet szintén nem először rendeztek meg.

„Rendszeresen visszatérő program, évente legalább két ilyet rendezünk, célunk pedig az, hogy a jövőben a hölgyeknek is szervezzünk preventív programokat, így ugyanis a teljes családról gondoskodhatnánk” – tette hozzá az elnök aki köszönetét fejezte ki, hogy az Észak-Magyarország ezúttal is segítette a klub céljait.

ÉM-TÁ.
SZUPERINFO.HU