A Gárdonyi–Bródy-év nyitánya a főiskolán

A Gárdonyi–Bródy-év nyitánya a főiskolán
Eger igazán nagy év előtt áll. Két olyan íróra emlékezünk idén, akik nem csak meghatározták a város irodalmi életét, de az ország kulturális közéletének „könyvesházában” a legmagasabb polcra emelték Egert.

Az Eszterházy Károly Főiskola (EKF) február 13-án, délután három órakor rendezi a Gárdonyi Géza és Bródy Sándor születésének 150. évfordulójára emlékező Gárdonyi–Bródy-év ünnepélyes megnyitóját.

A Líceum Kápolnájában  Lőrinczné dr. Thiel Katalin, oktatásfejlesztési rektorhelyettes nyitja meg az eseménysorozatot, majd dr. Mózes Mihály, dékán, mond köszöntőt. A megnyitón  a Gárdonyi-Bródy-emlékév programjaival is megismerkedhetnek a jelenlévők dr. Kusper Juditnak, a Magyar Irodalomtudományi Tanszék főiskolai docensének jóvoltából. Ekkor kerül majd sor az alsó tagozatos diákok számára meghirdetett pályázatok eredményeinek kihirdetésére és a Gárdonyi Géza meséihez készült, alsó tagozatos tanulók rajzaiból összeállított  kiállítás bemutatása, értékelésére is. 

Az ünnepet a Rejtező zenekar zenés műsora gazdagítja, amit  felolvasás követ Gárdonyi és Bródy műveiből.

E jeles napon levetítik a Legenda című filmet, melyet Gárdonyi ihletett, és Bollók Csaba Balázs Béla díjas filmrendező, az EKF Mozgóképkultúra tanszékének docense rendezett, majd a könyvtárban folytatódik a program, ahol sor kerül a Gárdonyi-kuckó és a megírásra váró Nagy könyv átadására.

A jeles esemény súlyát az a kerekasztal-konferencia adja délután négy órától, melynek témája: Az irodalmi kultusz és a kanonizáció formációi. A diskurzusindító előadók Dr. Pap József, Dr. Szentesi Zsolt és Dr. Kusper Judit lesznek.

Ez a nap az ünnepségsorozat méltó nyitánynak ígérkezik különleges évünkhöz, melyben Eger két nagyságára, Gárdonyi Gézára és Bródy Sándorra emlékezhet Eger és az ország..
SZUPERINFO.HU