A Gárdonyi Bál az írói nagyság kultuszát is emeli

Akt.:
A Gárdonyi Bál az írói nagyság kultuszát is emeli
A február 16-i, szombati Gárdonyi Bál sokkal több, mint egy esemény a báli szezonban. A színes, exkluzív programmal az írói nagyság kultuszát kívánják emelni, tisztelegni a szervezők.

Köszönetet mondani is van miért egy egrinek, ha Gárdonyi Gézára gondol – hangsúlyozta a bált fölvezető sajtótájékoztatón Rázsi Botond alpolgármester. Az Egri csillagok szerzője 150 évvel ezelőtt született, s ugyan lehet, hogy – egri remeteként – nem szívesen venne részt egy ilyen bálon, szellemét mégis minden lehetséges eszközzel megidézik. A Gárdonyi Bál az Emlékév ünnepi nyitányát jelenti, ahol az író dédunokája révén a család is képviselteti magát, s számos más, illusztris vendéget is fogad a város – tette hozzá Eger alpolgármestere.

©

A Bál fontos médiaesemény is, hiszen a éppen a bál kezdete előtt tartja alakuló ülését Egerben a Gárdonyi Emlékbizottság, melyet L. Simon László kultúráért felelős államtitkár vezet, s melynek Habis László polgármester, valamint Horváth László kormánymegbízott is a tagja. Eger polgármestere a Gárdonyi Bálon fontos bejelentést is fog tenni.

„Gárdonyi 150”

©

Király Júlia irodalomtörténész-muzeológus, a Gárdonyi-hagyaték kezelője kifejtette: olyan hangulatos estét szerveznek február 16-ára a Hotel Eger konferenciatermébe, amely Gárdonyi Géza korának, a 10-es, 20-as éveknek is emléket állít. Az író otthonának légkörét hozzák el a bálterembe Gárdonyi saját bútorai, tárgyai. Az étlapon is Gárdonyi szakácskönyvének felhasználásával készült étkek szerepelnek majd: kétféle menüvel és igény szerint egy különleges, vegetáriánus vacsorával készülnek a szervezők.

Gárdonyi korának hangulatát a Pavan táncegyüttes hozza el, bécsi keringő, csárdás is szerepel a programban, ám nem csak a profi táncosok, hanem a bálozók is kipróbálhatják magukat ezekben a műfajokban.

A program szerint 23.00 órakor Dobó kapitány esküje szakítja meg a táncos mulatságot, az Egri Vitézlő Oskola közreműködésével, majd a hajnalig tartó tánchoz egy budapesti együttes, Szigeti Gábor és szalonzenekara szolgáltatja a zenét. A felkérés szerint 21.00-23.00-ig az 1910-es – 1920-as évek zenéi, illetve a 20-as, 30-as évek filmzenéi csendülnek fel.

Király Júlia kiemelte: nagy szeretettel várják a borkedvelőket is: alig van olyan egri pincészet, aki ne ajánlott volna fel finom nedűt a fogásokhoz, s így a báli jegy korlátlan borfogyasztásra jogosít. Amennyiben a jubileumi évben sikeres lesz a Gárdonyi Bál, szeretnének ebből hagyományt teremteni, és a keleti országrész nagy hírű, exkluzív báljává alakítani az eseményt.

Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum megbízott igazgatója arról szólt, hogy a történelmi örökség ápolásában az “élményszerűség” a kulcsszó. Gárdonyihoz nem akadémikus távolságtartással közelítenek az emlékév során, az előadások, konferenciák mellett rengeteg színes, Gárdonyit közelről bemutató programra várják az érdeklődőket. Az író “mikrovilágát”, saját szemléletét vizsgálják és ezen a szemüvegen keresztül kívánnak betekintést adni Gárdonyi korának részleteibe. Ezzel a vezérgondolattal készítik elő a Gárdonyi év programjait, hiszen meggyőződésük szerint ezzel a módszerrel, a gasztronómián, a zenén, a tudományokon keresztül sokkal közelebb kerülhetünk az író szemelyiségéhez és korához..
SZUPERINFO.HU