A gyorsabb haladás érdekében vált sárgára

Akt.:
Miskolcon többtucatnyi rendőrlámpás kereszteződés működik
Miskolcon többtucatnyi rendőrlámpás kereszteződés működik - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Miért működnek sárga villogó üzemmódban forgalmas helyeken a rendőrlámpák?

Miskolcon a forgalmi jelzőlámpa-rendszer egy részéért az önkormányzat, másik részéért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felel. Olvasóink érdeklődése nyomán arra voltunk kíváncsiak, esténként miért sárga villogó üzemmódban működik sok lámpa? A Magyar Közút a következőket válaszolta kérdésünkre.

Kevesebb várakozással

„A Miskolctapolcai, a Futó és a Csermőkei utcák csomópontjában található forgalom­irányító-jelzőberendezésünk reggel 5.30-tól este 22 óráig üzemel a hét minden napján. A hétnapos periódust a kereszteződés közelében működő kereskedelmi egységek megközelítése indokolja. Estétől hajnalig a közlekedési lámpa sárga villogó üzemben működik, amely tapasztalataink szerint dinamikusan levezeti az akkor már lecsökkenő gépjármű, gyalogos és kerékpáros forgalmat – tájékoztatott a Magyar Közút Kommunikációs Osztálya.

„A jelzőberendezés forgalomfüggő üzemmódban működik, jármű érzékelő detektorok segítségével. Ez azt jelenti, hogy a meghatározott fix 80 másodperces ciklusidő a járműérzékelőkön való bejelentkezések számától függően tovább nyújtható, így egy-egy irányban hasznos zöld idő állhat rendelkezésére, dinamikusabbá téve a fogalom bonyolódását. Ha a csomópont éjszaka is ezzel a programmal működne, úgy gépjárműmozgások nélkül is megállásra kényszerítené az arra közlekedőket” – tudhattuk meg.

ÉM-DA.
SZUPERINFO.HU