A hazai realizmus képviselőinek kiállítása az Alföldi Galériában

A hazai realizmus képviselőinek kiállítása az Alföldi Galériában
A legrégebbi magyarországi alkotótelep, a több mint négy évtizedre visszatekintő Gyulai Művésztelep alkotóinak munkáiból nyílik nagyszabású, ebben a formában eddig be nem mutatott kiállítás április közepén a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

A kiállítás anyagát a tárlat rendezője, Pogány Gábor művészettörténész és Tömpe Emőke keramikusművész, a művésztelepen immár 43 éve résztvevő alkotó mutatja be a sajtó munkatársainak március 29-én, pénteken 10 óra 30 perckor.

 

1969 óta járnak a Gyulai Művésztelepre hivatásos művészek és a pályára készülő fiatalok. A Tóth Tibor festőművész vezetésével kialakított sajátos arculat egyedülálló színfoltjává vált a magyar képzőművészeti palettának. Az itt alkotó művészek a realizmus jegyében, természetelvű ábrázolásmódban dolgoznak; fő témájuk a kisember és környezete. Az április 14-én, vasárnap délben nyíló kiállításon a mai legjobb hazai realizmusban gyönyörködhet a műkedvelő közönség. Az alkotók nagy szakmai tudással és alázattal készült műveik jól ismert világba, a magyar közelmúlt valóságába vezetik el nézőiket. A festmények, akvarellek, grafikák, fotográfiák és plasztikák legfőbb mondanivalója a konkrét esendőség nyomainak dokumentálása; a féltés, egy letűnő társadalmi réteg és annak tárgyi kultúrája, értékrendje iránti tisztelet.

 

A most látható régebbi és újabb alkotások az alapító tagok (Albrecht Júlia, Balogh Gyula, Lakatos József Péter, Marosvári György, Rácz Katalin, Szakáll Ágnes, Székelyhídi Attila és Tömpe Emőke) mellett tanítványaik (Bodor Zoltán, Lukács István, Szabó Éva Mária, Szőke Sándor) munkái, valamint a később csatlakozott, hasonló szellemben alkotó művészek (Győrffy Péter, Salamon György, Sáfár Pál) művei. Két fotóművész (Horváth Balázs és Nagy Ottó), illetve a fiatal generáció tagjai (Huszák Zsuzsanna,Oláh Katalin, Pethő Anikó és Vancsura Rita) is képviseltetik magukat a vásárhelyi gyűjteményes kiállításon. A kiállítás eddig ebben a formában még be nem mutatott anyagát mintegy háromszáz alkotásból válogatja össze a tárlat kurátora, Pogány Gábor.

 .
SZUPERINFO.HU