A kadarka reneszánsza Magyarországon

Akt.:
A kadarka reneszánsza Magyarországon
Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg Kiskőrösön, az István Borházban a már hagyományosnak számító Nemzetközi Kadarka Borversenyt. A hazai, valamint a határainkon túl is ismert és elismert borversenyre minden évben egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. Délvidékről, Erdélyből, s idén először már Bulgáriából is neveztek. Az egri borvidékről az Agria Borászati Szövetkezet, a Hagymási Pincészet és Tóth Ferenc Egri Borvár Pincészete szerepelt legjobban a megmérettetésen.

A versenyre kizárólag Kadarka illetve Kadarka cuvée borokkal lehetett nevezni, fehér, rosé, siller és vörös színekben. A 142 nevezett bor közül 118 tiszta Kadarka bor volt, mely magasan meghaladta az eddigi mintaszámot. Idén neveztek először a versenyre pezsgővel és gyöngyöző borral.

XVIII. Kadarka Borverseny legszebb Kadarka díját a Koch-Vin Kft. (Hajós-Bajai borvidék), a második legszebb Kadarka díjat a Balla Géza Pincészet (Erdély, Ménesi borvidék), a harmadik legszebb Kadarka díjat pedig a Schieber Pincészet (Szekszárdi borvidék) nyerte el.

A Kadarka magyarországi meghonosodását, a hihetetlen alkalmazkodóképesség, változatosság és változékonyság, egyben szívósság fémjelzi. Jó tulajdonságai miatt, gyorsan teret hódított hazánkban, hosszú évtizedekig az ültetvények nagy része Kadarka szőlőfajta volt.

Koch kadarkája és a stílusvita
Koch Csaba első kadarkája a 2011-es. Természetesen ez is nyert itt-ott, de nem ez az érdekes, hanem a bor helye és szerepe abban a stílusvitában, ami a fajta mibenlétéről szól. Az egyik tábor szerint a kadarka színe legyen világos, tehát nem meggyes, hanem inkább cseresznyés vagy téglás árnyalatú, illatában domináljon az őrölt paprikás fűszeresség, szájban legyen sima, de tüzes, testét illetően előny a karcsúság. A másik tábor azt vallja, a kiválogatott klónok képesek vastag, telt, komplexen fűszeres és gyümölcsös bort adni a fajtára jellemző finom tüzességgel és akár nagy testtel.
Az első csoportba tartozó kiválóság például a Frittmannéké évről évre, a másikba tartozik Balla Géza, Jekl Béla, Vida Péter és Maurer Oszkár kadarkája.
Nos, a Koch Csabáé valahol a kettő között van: roppant elegáns, arányos, sima ivású, fűszeres és tüzes. Nem mutat akkora testet, mint a Balláé szokott, de jóval erőteljesebb a kunsági megfogalmazásoktól. Gyümölcsösebb, mint az alföldiek, de nem ér el a föntebb fölsoroltak sűrűbb íz- és zamat áradatáig. Fűszeres és tüzes, ám ezeket a jegyeket egy végtelenül arányos miliőben mutatja be.

A Kadarka pályája az ipar és modern szőlőfajták miatt, valamint gazdaságtalan termesztése miatt mára már megtört, gyors hanyatlásnak indult. Hazánkban, Kiskőrösön és környékén volt – s van is a mai napig – a legtöbb Kadarka ültetvény. Akadtak azonban olyan szőlőtermelők, borászok, akik nem hagyták veszni a múlt ezen kincsét. Mára már egyre több borvidéken telepítenek Kadarka szőlőt, ezáltal újra visszakerül megérdemelt helyére, ez a majdnem elfeledett fajta.

Szemelvény az eredményekből:

Koch-Vin Kft. 2011 Hajós-Baja Kadarka száraz 94,5 Nagy Arany
Balla Géza Pincészet 2011 Ménes Kadarka száraz 94,2 Nagy Arany
Schieber Pincészet 2012
Szekszárd Kadarka siller száraz 90,8 Arany

Agria Borászati Szövetkezet 2011
Eger Kadarka száraz 87,4 Arany

Hagymási Pincészet Kft. 2011
Eger Kadarka száraz 85,6 Arany

Egri Borvár Bortermelő Kft.
2012 Eger Kadarka-Kékfrankos rosé száraz 83 Ezüst

Hagymási Pincészet Kft. 2007 Eger,Föld és Lélek Cab.fr.-Syrah-Kadarka száraz 81,6 Ezüst
… 
Hagymási Pincészet Kft.
2009 Eger Kadarka száraz 80 Ezüst

Egri Borvár Bortermelő Kft.
2012 Eger Kadarka siller száraz 78 Ezüst

Egri Borvár Bortermelő Kft.
2009 Eger Kadarka száraz 75,6 Ezüst.
SZUPERINFO.HU