A kocsiban a telód nem a haverod!

Vezetés közben is mobilozunk
Vezetés közben is mobilozunk - © Grafika: ÉKN
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A digitális kor ittas vezetése a menet közbeni mobilozás.

A felmérések szerint tízből négyen használják az okostelefonjukat vezetés közben, közülük minden ötödik ember üzeneteket és közösségi médiás bejegyzéseket is szokott írni az autóban – derült ki az Aegon Magyarország Zrt. reprezentatív felméréséből. A kutatás szerint a járművezetők még azt sem tudják biztosan, mit tilos és mit szabad.

Tízből négyen használják

A vezetés közbeni mobilhasználat sokakat veszélyeztető jelenség, gyakorlatilag a XXI. század ittas vezetése. A jogsértések visszaszorítása érdekében az Aegon az Országos Rendőr-főkapitányság – Országos Balesetmegelőzési Bizottságával (ORFK-OBB) közösen országos kampánysorozatot indít, humoros ismeretterjesztő videókkal és VR-technológiával – jelentették be a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a napokban tartott sajtótájékoztatón.

Óberling József r. ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke azt fejtegette: az évszázad technikai vívmánya a mobil- és az okostelefon, ám nem tanultuk meg kulturáltan használni. Oly mértékben van jelen az életünkben, hogy elvonja a figyelmünket a közlekedéstől – legyen az gépjárművezetés, kerékpározás vagy akár gyaloglás –, s ez nem ritkán halálos kimenetelű balesetekhez is vezethet. Nem véletlenül mondjuk: a digitális kor ittas vezetése a vezetés közbeni mobilozás.

Az Aegon Biztosító reprezentatív kutatást végzett – az ORFK-OBB támogatásával – annak érdekében, hogy kiderüljön: a magyar autóvezetők között mennyire gyakorlat a vezetés közbeni mobilhasználat – tudtuk meg Szombat Tamástól, az Aegon vezérigazgató-helyettesétől. Az 500 megkérdezett közül – saját bevallásuk szerint – tízből négyen rendszeres mobilhasználók, ugyanakkor tízből nyolcan ismernek olyan járművezetőt, aki kézben tartva rendszeresen használja telefonját a volán mögött. Városban 3-5 másodperc alatt 50–70, autópályán akár 200 métert is megtesz az autó, s ez ennyi vakvezetést jelent! Ez a jelenség a fővárosban és a városokban élőkre jellemzőbb inkább, mint a kistelepülésen élőkre, s leginkább a férfiak azok, akik fittyet hánynak e veszélyforrásra.

Téves biztonságérzet

Prof. Demetrovics Zsolt pszichológus, az ELTE tanszékvezetője szerint hétköznapi függőség az, hogy állandóan mobiltelefonnal a kezünkben tesszük napi munkánkat, s a pihenőidőnkben is ez jelenti a fő „támpontot”. Alapvető tárgy lett az életünkben, nem tudunk nélküle meglenni! Mi több, főként a nagyvárosi közegben már a társasági élet jelentős része is ezen zajlik. Ám, mert az emberi figyelemmegosztásnak van határa, ezt figyelembe kell venni, főként a gépjárművezetésnél, mert a függőség nem lehet oka annak, hogy vezetés közben cseteljünk, üzenjünk vagy éppen közösségi média bejegyzéseket tegyünk közzé!

R. Csekeő Borbála pszichológus, a Kék-Vonal Alapítvány szakmai vezetője mindezt megfejelte azzal: a fiatal generáció számára néhány rövid szót bepötyögni rutinműveletnek tűnik, s pont az a rutin adhat egy téves biztonságérzetet! Ezért is fontos a folyamatos figyelemfelhívás.

Óberling József r. ezredes elmondta még: a kézben tartott mobiltelefon járművezetés közbeni használata Európa valamennyi országában jogellenes cselekménynek számít, a legveszélyesebb kihágások egyike, amely bizonyos esetekben egy lapon említhető az ittas járművezetés veszélyeivel! – A lakosság nagy része az ittas vezetést elítéli, ezzel a kampánnyal is az a célunk, hogy ezt elérjük a vezetés közbeni mobilhasználattal is.

Humorral és tanulságokkal

Miután a fiatal korosztály – amely különösen veszélyeztetett e jelenségben – jelentős online videófogyasztó, ezért az Aegon és az ORFK-OBB rövid videókat készíttetett, amelyek humorral és tanulságokkal próbálnak meggyőzően érvelni. Elkészítésükben két, a fiatalok körében is népszerű humorista, Kovács András Péter és Janklovics Péter játssza el, hogy az okostelefon-használat milyen zavaró és veszélyes tud lenni vezetés közben. Emellett egy virtuális valóság (VR)-alkalmazást is készítettek, s ezt a figyelemfelhívó játékot az Aegon és az ORFK-OBB országos roadshow-ra viszi, hogy minél többen megismerhessék a vezetés közbeni mobilozás valós veszélyeit.

Tóth Zoltán.
SZUPERINFO.HU