A közösségépítés felé vezető új úton járnak Lajosvárosban

Akt.:
A szalagátvágás ünnepélyes pillanata. Juhász Péter borász; Szabó Sándor, a Tengely Közmű Kft. tulajdonos ügyvezetője; Lukács Tamás országgyűlési képviselő; Habis László polgármester, országgyűlési képviselő; Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő valamint a házigazda: Sós István alpolgármester, Lajosváros önkormányzati képviselője. Fotó: Ebner Béla
A szalagátvágás ünnepélyes pillanata. Juhász Péter borász; Szabó Sándor, a Tengely Közmű Kft. tulajdonos ügyvezetője; Lukács Tamás országgyűlési képviselő; Habis László polgármester, országgyűlési képviselő; Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő valamint a házigazda: Sós István alpolgármester, Lajosváros önkormányzati képviselője. Fotó: Ebner Béla
Illatozó majálissal ünnepelte Lajosváros apraja-nagyja Orbán napján annak az új útnak az avatását, mely végre áldatlan időben is elérhetővé teszi a Kőlyuki pincesor jelentős részét, ezzel is még inkább turistacsalogatóvá téve Egernek ezt a páratlan hangulatú részét.

Bár hivatalos útátadó ceremónia volt az apropója a majális megszervezésének, mégis leginkább egy városrész közösségé válásának szimbólumává nemesedett ez a szombat. Nem csak a kisebb és a nagyobb pincék várták tárt kapukkal az idelátogatókat, de végig az új út mentén tüzek lobbantak, melyeknek lángján finomabbnál finomabb étkek rotyogtak a bográcsokban. Így a májusi illatokba egyszerre keveredett bele a füst, a pörkölt, a babgulyás és más remek étkek ínycsiklandó lehelete, no meg a kiváló egri borok izgalmas illatkavalkádja.

Természetesen most sem maradhatott el a Demeter Pincészetnél a hagyományos, kézműves termékeket kínáló Pincepiac, a Juhász Testvérek Pincészete előtt felállított színpadon pedig egymást követték a fellépők. Sokak mellett néptáncosok forgataga, az Egri Színkör előadása vagy épp a Fertálymesteri Kórus fellépése tette felhőtlenné a szórakozást. Igaz ez akkor is, ha délutánra a verőfényes időt bizony szürke árnyalattal vonták be a Kőlyuki pincesor fölött gyülekező esőfelhők. A jókedvnek azonban semmi sem szabhatott határt, s aki nem ügyelt eléggé bizony lemaradt a legjobb falatokról, hisz a bográcsok tartalma pillanatok alatt eltűnt a szórakozni vágyók gyomrában. S a jó falatokat finom nedűkkel leöblíteni sem voltak restek a lajosvárosiak s a város más negyedeiből vagy épp az ország távolabbi vidékeiből idesereglettek.

A jó hangulatot csak fokozta, hogy most adták át hivatalosan is a Kőlyuki pincesornak már rég kijáró utat. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő fontosnak tartotta, hogy ilyen közösségi terek létrejöjjenek, s taktikusnak nevezte az esemény fő szervezőjét és motorját, Sós István alpolgármestert, Lajosváros önkormányzati képviselőjét, hogy éppen Orbán napjára időzítette az út átadását. Orbán ugyanis nem csak az utolsó fagyosszent, de a méhészek mellett a borászok, szőlészek védőszentje is, s ez itt, ezen a helyen különös jelentőséggel bír. 

©

Habis László, Eger polgármestere sem fukarkodott a dicsérettel, megjegyezve, hogy gyakran érik a várost olyan vádak, hogy itt semmi nem történik. Ezzel szemben – mondta Habis – csak az elmúlt napok történései is cáfolják az ilyen megjegyzéseket: a férfi és a női pólósok is bajnokságot nyertek, a kézilabdás lányok is elhódították a legjobbnak járó trófeát, s az előző nap adták át a ZF Lensystem új üzemcsarnokát, mely bő négymilliárdos beruházás eredményeként jött létre. Ráadásul újabb pályázatot nyert a város, melyből három bölcsőde újul majd meg. – S ez az út, melynek felavatására összegyűltünk is fontos, igazi közösségépítő esemény a város életében – tette hozzá a városvezető.

Demeter Csapa a megújulásról
Az ismert és elismert borász az esemény kapcsán fontosnak tartotta megjegyezni, a Kőlyuki pincesor igazi történelmi hely, ahol 150 pince van. Ezek közt épp úgy akadnak gazdasági pincék, mint olyanok, melyek a legrégebbi hagyományokat őrzik, s egy-egy család készít és kínál bennük borokat. Ráadásul azért is számít ez a hely különleges színfoltnak, mert itt meg lehet figyelni a bor születését a szőlőműveléstől kezdve a palackba kerülésig. A pincesor elhelyezkedése is fontos, ugyanis Eger elején ez fogadja az ideérkezőt, ezért még frekventáltabb pontja lehetne a városnak. Ez az új út pedig hatalmas lépést jelent afelé, hogy igazi közösségi tér alakulhasson ki ezen a területen. Ezt a turisták és helyiek számára is vonzó miliőt szem előtt tartva kezdték el Demeterék az immár hagyományosnak számító Pincepiac szervezését, ahol a Kistermelők árui, a kézműves termékek és a legjobb minőségű borok várják az ide érkezőket hétről hétre szombatonként.

Tekintse meg képgalériánkat!.
SZUPERINFO.HU