A Lajtha László Zeneiskola tanári hangversenye

A Lajtha László Zeneiskola tanári hangversenye
A Lajtha László Zeneiskola tanárai adtak az ünnepnaphoz méltó hangversenyt a magyar kultúra napján. Dr. Szabó Gábor A jövő elkezdődött című előadásán a kevesek számára hozzáférhető tudományról tudott úgy beszélni, hogy mindenki értett belőle valamit. A zeneiskola tanárai a 20. századi zenét tudták úgy megszólaltatni, hogy mindenki elfelejthetett idegenkedni a kortárs zene szokatlan hangzásvilágától. A művek középpontjában az 50 évvel ezelőtt elhunyt Lajtha László művészete állt.

Először Nagy János tanár úr játszotta el néhány fontos bevezető gondolat után Lajha Magnificat c. művének előjátékát, majd Koloss István Lajtha emlékére írott Fantázia és Fúga c. művét. Ez az elmélyült orgonamuzsika megteremtette az est egyszerre felemelő és súlyos légkörét.

Kamarazene következett: a zeneiskola névadójának 4. vonósnégyeséből szólaltatta meg a 4. tételt Szunyogh Gabriella, Czeglédy Ibolya, Andor Csilla és Körösparti Ágnes.

Takács Gabriella előadásában egy lélegzetelállító szóló fuvolára írott Lajtha darabbal folytatódott az est. (Nem az ő lélegzete állt el, különben a hangszer nem is lett volna szóló)

Különös jazz-szvit hangulatú szellemes zenét hallhattunk Pintér Borbálától és Körösparti Ágnestől, melynek címe: Intermezzo.

Az este tehát a nagy zeneszerző életművének egy nagyon gazdag keresztmetszetét mutatta be az egyházi művektől a kamarazenén át a jazz-elemeket is felvonultató duóig. Tudjuk, hogy Lajtha maga is gyűjtött népzenét. Így kapcsolódott a hangverseny tematikájához Kertész Ákosnak egy különös hangulatú népdalfeldolgozása, amelyet Mélykútiné Németh Kornélia, Takács Gabriella, Andor Csilla és a szerző, Kertész Ákos adott elő.

Nagyon következetesen s jó értelemben merészen összeállított műsort hallhattunk. A szentesi hangverseny szerkesztői ki mertek lépni az ünnepi koncertek megszokott repertoárjából.

 

A hangverseny közben egy jelentős oktatás- és kultúrpolitikai eseményre került sor: Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Szirbik Imre, Szentes polgármestere aláírták a Studium Generale program szerződését, amely szoros együttműködést ígér a város és az egyetem között. Mindketten lényegre törően elmondták, milyen fontos ez a gesztus, ez a kézfogás. Hogyan kapcsolódik nemzetet és nemzetközi tudományt továbbvivő láncolattá az általános iskolák, középiskolák és az egyetem együttműködése. A hangversenyen és a szerződés megkötésén részt vett, Dr. Homoki-Nagy Mária, az egyetem rektor-helyettese.is, aki szentesiként valószínűleg szintén egyengette ennek a szerződéskötésnek az útját.

Sok ilyen estét kívánunk még a városnak!.
SZUPERINFO.HU