A lakomák után jöhetnek a zöldségek

A megterhelő ételek után a zöldség és a gyümölcs a megoldás
A megterhelő ételek után a zöldség és a gyümölcs a megoldás - © Fotó: Dreamstime
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az egyik legfontosabb szempont a mértékletesség.


Sokakat érint a kérdés: hogyan étkezzünk, ha felszaladt jó néhány plusz kiló az év végi ünnepek alatt? Csitári Nikolett dietetikus szerint a titok az energiaszegény étkezésben rejlik, miközben gondosan kell ügyelni arra, hogy étkezési ritmusunkat ne változtassuk meg. A napi háromszori kiadósabb és kétszeri szerényebb étkezés ajánlott, egyenletes időközöket tartva a táplálkozási fázisok között. Ilyenkor érdemes elővenni a jól bevált zöldségeket. A húsokat sem kell mellőzni, de zsír- és energiaszegényebb fajta kerüljön az asztalra a karácsonyi csülök és töltött káposzta helyett. Az elkészítés technikája is fontos, főként a főzés, párolás, gőzben főzés domináljon!

Párolás, csőben sütés

A dietetikustól megtudtuk: sütőben is remekül elvégezhetők ezek a műveletek. Jénai vagy cseréptálba helyezve a zsírszegény húsokat ínycsiklandó finomságokat készíthetünk, a brokkoli, sárgarépa, petrezselyem, zellergumó és -szár, cukkini és tökfélék alkothatják az ízletes köretet. A párolás mellett a csőben sütés is kedvelt, ilyenkor a zöldségeket friss sajttal szórva rakjuk a sütőbe! Az energiaszegény táplálkozás fontos elemei a zöldségből, gyü­mölcs­ből készült levek. A turmixkészítésnél a tej vagy joghurt mellé a banánon kívül használhatunk sült almát vagy sütőtököt. A smoo­thie nem tartalmaz tejet, lehet benne zöldség, gyümölcs zabpehellyel dúsítva, esetleg cékla és narancs hozzáadásával, a juice még ennél is könnyebb zöldségeket és gyümölcsöket tartalmazhat. Maga a folyadékkompozíció helyettesíthet egy-egy étkezést – mondja a szakember, aki szerint az egyik legfontosabb megszívlelendő szempont a mértékletesség.

ÉKN



.
SZUPERINFO.HU