A legbájosabb műsorvezető

A legbájosabb műsorvezető
A hétvégén lesz az Eurovíziós Dalfesztivál döntője Malmőben.

Az öreg kontinens izgatottan várja, vajon ki lesz a győztes. Novodomszky Évát kérdeztük a részletekről és a pályájáról.Eurovíziós házigazda 

– Számos műsort vezettél már a közszolgálati televízióban, többek között az Eurovíziós Dalfesztivál házigazdája is vagy Gundel Takács Gáborral. Milyen ez a szerep?
– Mint minden zenés műsor, ez is eleve adja azt, hogy egy jó hangulatú, vidám, pörgős műsor legyen. Nagyjából minden évben ugyanaz a menetrend. A szombati döntő közvetítését pénteken megelőzi egy főpróba. Az egész döntőt lepróbáljuk pontosan úgy, ahogy másnap majd az adásban is láthatják a nézők, összekapcsolva az összes részt vevő ország tévétársaságait. Gundi utazik Malmőbe, tulajdonképpen rá hárul majd a munka oroszlánrésze. De természetesen mi is készülünk itthon. Lesznek bemelegítő műsorok Elővízió címmel, ahol szakértőkkel és a verseny korábbi résztvevőivel beszélgetünk. Szó lesz az esélyekről, bepillantunk a kulisszák mögé. Nekem a döntőn annyi feladatom lesz, hogy amikor az országok – így Magyarország is – leadták a szavazataikat, akkor az összesített pontszámokat elmondjam angolul. 

A Híradós 

– A híradó nem hiányzik? Hiszen ebben a műfajban ismert meg először az ország.
– A mostani munkáim is elég pörgősek. Amíg élek, azt fogom mondani, hogy a híradó a televíziós újságírás alapja és csúcsa is egyben. Ott lehet igazán megtanulni, hogyan kell hírt szerkeszteni, információkat megfogalmazni, és úgy átadni, hogy az mindenki számára érthető legyen. Precízen, pontosan és gyorsan kell dolgozni. Rengeteg szakmai bravúrt lehet elsajátítani a híradó készítése során. A rendkívüli kiadásokról nem is beszélve, ahol hihetetlen csapatmunkára van szükség ahhoz, hogy minden flottul menjen.
– A Balatoni Nyár vagy éppen a Családbarát nem ennyire feszített tempójú műsor?
– Itt is fontos az, hogy az ember tudjon hírt szerkeszteni, és tudjon megfelelően improvizálni. Ha, mondjuk, öt perced van egy beszélgetésre, akkor is tudni kell, hogy honnan hová akarsz eljutni, ne csak egy locsogás, csacsogás legyen az interjú. Természetesen itt sokkal nagyobb teret kap a szórakoztatás, jobban bele lehet vinni a műsorvezető személyiségét. 

Mindig naprakész 

– Mi a titka annak, hogy mindig, minden szituációban bájos tudsz maradni?
– Hogy kinek milyen a kisugárzása, az a személyiségétől függ. Mindenkinek vannak a munkahelyén nehézségei, mindenkinek van főnöke, aki adott esetben mást vár, mint ami az ő saját elképzelése, legyen az orvos, pénztáros, asztalos, bármi. Azt mindenkinek meg kell tanulnia, hogy az otthoni aggodalmakat nem viszem be a munkahelyemre, mert az rontja a teljesítményt, a munkahelyi görcsöket pedig nem lehet hazavinni, mert azt a gyermekeimre terhelem rá. Nagyon keményen külön kell választani a kettőt fejben és lélekben is. 

Lantos Tivadar

 

 .
SZUPERINFO.HU