A legjobb diákfotósok tárlatával nyit a II. Vásárhelyi DUE-napok

Akt.:
A legjobb diákfotósok tárlatával nyit a II. Vásárhelyi DUE-napok
Hódmezővásárhely megújult belvárosa és a Tornyai János Kulturális Városnegyed szakmai intézményei az egyik fő célpontja annak a harminc diákújságírónak, akik a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének (DUE) szervezésében vesznek részt április 26-28 között egy háromnapos képzésen.

A II. Vásárhelyi DUE-napok megnyitója április 26-án, pénteken este 6 órákor lesz a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban, ahol a hivatalos ceremóniát követően az ország legjobb diákfotósainak alkotásaiból nyílik kiállítás.

 

Április utolsó hétvégéjén, 26-27-28-án tartják Hódmezővásárhelyen azt a fiatal újságíróknak szóló képzést, melyre harminc középiskolást és egyetemistát várnak a szervezők. A programot a Diák és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete (DUE) rendezi és a gasztronómia, a mezőgazdaság és a népi kultúra lesz a vezérmotívuma. A DUE sok év tapasztalatával szervez szakmai workshopokat, képzéseket. Országszerte több mint 300 ezer fiatalt érnek el egyedi médiaeszközeikkel, programjaikkal és képzéseikkel. A DUE diákújságíró hétvégéjének célja, hogy olyan újságírókat neveljenek ki, akik jártasak a vidéki, illetve a vidékfejlesztési és állattenyésztési témákban.

 

A városnéző és ismerkedő sétával kezdődő program megnyitója április 26-án, pénteken este hat órakor lesz a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A diákújságírókat Gajdán Bálint intézményvezető köszönti, beszédet mond Égető Gyula, a Rádió7 és a promenad.hu cég- és szerkesztőségvezetője és Kecskés István újságíró, a DUE Médiahálózat elnöke. A várost és népi kultúráját a tanyavilág elismert szakértője, Szenti Tibor író, néprajzkutató mutatja be. Pénteken 19 órakor az ország legjobb diákfotósainak alkotásaiból nyílik kiállítás a BFMK emeletén. A “Kilövés” című tárlat harminc fotóját a DUE Médiahálózat Országos Tehetségkutató Diákmédia Pályázata és az Országos Kommunikációs és Média Szaktábor anyagából válogatták össze. A fotókiállítást Balázs Géza, az ELTE nyelvész professzora, néprajzkutató, a DUE Médiahálózat alapító alelnöke és Kecskeméti Dávid Sajtófotó-díjas fotográfus nyitja meg.

 

A hétvége folyamán a diákújságírók megtekintik a Tornyai János Múzeumot, a város néprajzi értékeivel a Népművészeti Házban, illetve Ambrus Sándor fazekasmesternél ismerkednek, valamint ellátogatnak az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra is.

 

(Elek András – sajtóreferens).
SZUPERINFO.HU