A Magyar Kultúra Napja, több helyszínen a kettős ünnepen

Akt.:
A Magyar Kultúra Napja, több helyszínen a kettős ünnepen
Magyar Kultúra Napja egri rendezvényei Budapesten kezdődnek. A Petőfi Irodalmi Múzeumban adják át a Bródy Sándor Könyvtár számára a Minősített Könyvtár címet. De az egriek sem maradnak ki a Himnusz születésnapjának megünnepléséből.

 

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban, 190 évvel ezelőtt ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Nincs ez így másként a hevesi megyeszékhelyen sem, ahol a Magyar Kultúra Napja alkalmából tartott rendezvények a Líceum kápolnájában kezdődnek délután öt órakor. Az ünnepséget Magyar Irodalomtörténeti Társaság, az Egri Fertálymesteri Testület, az Eszterházy Károly Főiskola, a Szent György Lovagrend, a Bródy Sándor Könyvtár és a Bencés Diákszövetség szervezi. A hagyományosan meghitt hangulatú eseményen köszöntőt mond Habis László polgármester, előadást tart dr. Ternyák Csaba egri érsek, Aklan Béla Sándor evangélikus lelkész valamint Cs. Varga István irodalomtörténész.

A városi díszünnepségnek a Bartakovics Béla Közösségi Ház ad otthont. Természetesen elhangzik Kölcsey Ferenc: Himnusz című költeménye, melyet  Kelemen Csaba színművész ad elő. A köszöntőt ez alkalommal is Habis László, Eger Megyei Jogú Város Polgármestere mondja majd. Ez az alkalom a városi irodalmi pályázat díjkiosztó gálája is lesz.
Az eseményt ünnepi hangverseny zárja, melyen közreműködik az Egri Szimfonikus Zenekar Szabó Sipos Máté vezetésével.

 

Kettős ünneppé nemesedett január 22.

2009 óta nem csak Kölcsey nemzetlélekbe vésődött soraira emlékezünk január 22-én. Megszentelt nap ez, hisz ekkor született egy olyan férfiú, aki létével, mondandójával, dalaival nemzedékeken átnyúlva határozta és határozza meg világlátásunkat, kapaszkodót adott azokban a bizonyos szűrt levegőjű években. Cseh Tamás egy napon született Himnuszunkkal, csak éppen tucatnyi évtizeddel később. Sokunknak zászló volt ő, kit gyerekfejjel magunknak találtunk. Ő gitárját pengetve – Bereményi Géza szavaival – mondta ki helyettünk, ráadásul magyarul mindazt, mi belénk szorult. S bár lassan négy éve nincs közöttünk, dalai máig hatnak, máig  útjelzőtáblák, és még nagyon sokáig azok is maradnak tévelygéseink labirintusában. A szavak bizonyosan másról szóltak ott és akkor, és mást jelentenek ma is. Mégis túléltek féldecis rezsimeket. Bennük van apánk, nagyapánk és bennük van fiaink sorsa, jövője is. És persze ott vagyunk mi magunk is Bereményi Géza mondataiban és Tamás dallamaiban. Ezért emlékezünk ma, a Magyar Kultúra Napján rá is, mert ezt hagyta ránk örökül, a dalaiból áradó kínzó őszinteséget és ragyogó tisztaságot, amit feledni éppen úgy nem feledhetünk, mint Himnuszunkat. (E. B.)



.
SZUPERINFO.HU