A magyar színházi életet is be akarják mutatni az ETC-közgyűlés miskolci házigazdái

A magyar színházi életet is be akarják mutatni az ETC-közgyűlés miskolci házigazdái
Brüsszel, 2012. április 24., kedd (MTI) – Az Európai Színházi Konvenció (European Theatre Convention, ETC) május 24-től tartja háromnapos közgyűlését Miskolcon, és a házigazdák az európai színházi szakemberek nagyszabású találkozóját arra is fel akarják használni, hogy bemutassák a vendégeknek a magyar színházi életet – mondta egy brüsszeli sajtóbeszélgetésen Halasi Imre, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, művészeti vezetője.

Az 1988-ban alapított ETC az európai színházak legnagyobb hálózatának számít. Jelenleg húsz országból 42 színház a tagja, köztük Magyarországról a Miskolci Nemzeti Színház. Feladatának azt tekinti, hogy megjelenítse a színházi világot az európai kulturális politikáról folyó párbeszédben, illetve segítse az európai színházi alkotó tevékenységet.

Dubravka Vrgoc, az ETC új, horvát elnöke – egy zágrábi teátrum művészeti vezetője – a keddi sajtóbeszélgetésen bemutatta a szervezet szerteágazó tevékenységét, és törekvéseikről szólva kiemelte: igyekeznek a kontinensen valamelyest marginális helyzetű kelet-európai színházi világot a figyelem középpontjába vonzani.

Az ETC európai művészeti oktatási programjának “zászlóshajója” a Fiatal Európa projekt. Jörg Bochow, a stuttgarti központi színház művészeti igazgatója – az ETC egyik alelnöke – elmondta: a tapasztalat- és diákcsere, a módszertani képzés során idén a fiatal rendezőkre összpontosítanak, őket igyekeznek megismertetni azokkal az újszerű, egyre terjedő színházi technikákkal, amelyek különböző médiaformák vegyítésével kísérleteznek.

Halasi Imre – aki még egy bő hónapig, május végéig tölti be a miskolci színházigazgatói posztot – saját városáról, illetve az észak-magyarországi térségről elmondta: Miskolc és környéke, a magas munkanélküliséggel sújtott egykori iparváros saját új arculatát keresi ezekben az években.

Magyarországon – tette hozzá – pénzügyi szempontból mindig is meglehetősen nehéz volt a színházak helyzete, most pedig “egyre szűkebb a büdzsé”.

Halasi szerint a mai magyarországi színháznak – amennyiben meg akarja őrizni a publikumot – fontos kérdéseket kell tudnia feltenni, ha választ nem is talál feltétlenül mindenre.

A magyarországi társadalmi, közéleti, politikai változásokról az igazgató azt mondta, hogy azokról sokat olvashatnak az európaiak az újságokban, ő nem akar részletekbe mélyedni. Úgy vélekedett, hogy ezeket a változásokat “humorral, iróniával kell tudni elviselni”.

– MTI, Kárpáti János –.
SZUPERINFO.HU