A meccs már nem a pályán zajlik – az önkormányzat visszautasítja a vádakat

Lesz-e még egri gólöröm? Ez most már nem a focistákon múlik. Annyi bizonyos, hogy a jövő bizonytalan.
Lesz-e még egri gólöröm? Ez most már nem a focistákon múlik. Annyi bizonyos, hogy a jövő bizonytalan.
Az egri futball láthatóan nagy bajban van. Lesz-e jövője, azt jelen állás szerint nem tudhatjuk. Mindenesetre megy a nagy adok-kapok. A focisták – mint azt korábban itt megírtuk – szombaton nem állnak ki a Pécs elleni mérkőzésükre, mert már jó ideje nem kaptak fizetést. John Marshall, az Egri FC és a Vác FC tulajdonosa két hónapos regnálás, és több tízmilliós bukás után eladja az egri klubban lévő tulajdonrészét. Erről és a körülményekről az Indexnek adott interjút. Itt és más orgánumokban is támadás érte Egert, hogy nem tett meg mindent a klub érdekében. Eger önkormányzata közleményben reagált a vádakra, melyet itt osztunk meg olvasóinkkal.

„Eger Önkormányzata nem kíván részt venni a tulajdonosok és szponzorok vitájában, hiszen a város nem tulajdonosa a klubnak, és mindent teljesített, amit vállalt. Ugyanakkor kötelességünk feltárni és tisztázni néhány, az egri futball ügyét érintő részletet, mert a tulajdonosok napokban megjelent nyilatkozatai rossz fényt vetnek városunkra. Kötelességünknek érezzük, hogy elhatárolódjunk az önkormányzatot érintő feltételezgetésektől, inkorrekt megnyilvánulásoktól.

John Marshallt Kocsis Zoltán mutatta be a városvezetőknek. Habis László polgármester és Rázsi Botond alpolgármester már az első találkozás alkalmával több, az egyesület működését érintő problémáról számolt be az üzletembernek, mint amiről a tulajdonszerzéskor tudomása volt. A városvezetők ekkor ismertették azt is, hogy Eger Önkormányzata milyen kötelezettségeket vállal, s ezzel kapcsolatban John Marshallnak észrevétele nem volt, sőt, egyetértéséről és együttműködéséről biztosította az egri tisztségviselőket.

Leszögezzük, hogy Eger Önkormányzata tavaly is, és idén is 10,8 millió Ft-ot különített el a költségvetésben a labdarúgás támogatására. Az utánpótlás számára 1200 óra ingyenes pályahasználatot biztosított a város, és a Közgyűlés döntése értelmében Eger kész volt a világítás kiépítéséhez szükséges 18 millió Ft önerő átutalására is. Az MLSZ-nél január végén folytatott tárgyaláson az önkormányzat képviselői biztosították a sportági szövetséget arról, hogy az esetleges, több százmillió Ft-os stadion-rekonstrukcióhoz Eger kész hozzáadni a 7%-os önerőt (ez megközelítőleg 50 millió Ft-ot jelentene). Az önkormányzat kész lett volna segítséget nyújtani az FC-nek abban is, hogy a kellő TAO-támogatáshoz partnerekre találjon, ám a tulajdonosok ezt a partnerséget sem fogadták el.

A klub gazdálkodása nyilvánvalóan hibás, átláthatatlan és felelőtlen, ez eredményezte a csődhelyzetet. Eger Önkormányzatának a kötelessége az, hogy felelősen gazdálkodjon a közpénzekkel. Városi kötelesség az utánpótlás nevelés, a diáksport, valamint a tehetséges egri fiatalok versenyeztetésének támogatása. A profi sportban az önkormányzat csak átlátható viszonyok között vállalhat szerepet. Eger többször bizonyította: kész arra, hogy vállalja az eredményességet elismerő, kiegészítő szponzorációt is.

Péntek az utolsó találkozás
az Egri FC-nél?

A tulajdonosok, a vezetés tagjai, az MLSZ és az önkormányzat is kapott meghívót a szakvezetés és a csapat utolsó összejövetelére, melyet ma 10 órakor tartanak a Szentmarjay-stadionban, mivel a tulajdonosokkal történt egyeztetés és az MLSZ-től kapott szóbeli tájékoztatás után az Egri FC Kft. működése kritikussá vált.

Fentiek alapján visszautasítunk minden, az Egri FC-nél kialakult helyzettel kapcsolatban, az önkormányzat felelősségét felvető nyilatkozatot, hiszen a csődhelyzet az Egri FC Kft. tulajdonosainak átgondolatlan tevékenysége miatt alakult ki, ahhoz a városnak semmi köze. Az Egri FC tulajdonjoga hosszú évek óta teljesen független a várostól. A tulajdonjoggal lehet élni, de lehet rosszul élni, vagy visszaélni is, mostanában a labdarúgásban sajnos az utóbbiakat látjuk és tapasztaljuk.

Nem kívánunk részt venni a tulajdonosok egymás előtti titkolózása, félreértései által okozott méltatlan vitában. A napokban megjelent nyilatkozataikat azért kényszerülünk mégis kommentálni, mert azok rossz fényt vetnek városunkra, s ezért kötelességünk elhatárolódni az önkormányzatot érintő feltételezgetésektől.

Ha a klubtulajdonosok a megoldást keresnék, nem támadnák a várost, amely nem titkolózott, hanem mindig időben teljesítette a vállalt kötelezettségeit. Fontosnak tartjuk, hogy mindenki lássa: Eger Önkormányzata a lehetőségeihez mérten mindenben segítette a klub működését, holott nem tulajdonosa annak. Számos gesztust tettünk a klub életben tartása érdekében: a csapat kecskeméti útjának kifizetését Eger Önkormányzata vállalta magára, a tavalyi pályahasználati keret túllépése miatt fennálló tartozásból is jelentős kedvezményt adtunk volna az FC-nek, ám rossz gazdálkodásuk és csődhelyzetük miatt ezzel sem tudnak élni. Az egyesület ingyen használta a klubházat, még csak rezsit sem fizetett a fenntartó Egri Városi Sportiskolának.

A kialakult helyzet Eger városa számára vállalhatatlan. Most is kijelentjük, hogy csak olyan egyesületet támogatunk, ahol minden tisztán, követhetően és átláthatóan működik. Jó példa erre az Egri Vízilabda Klub, amely mellett az önkormányzat évekkel ezelőtt elkötelezte magát, s ez a jövőben sem változik.” – szól a közlemény.

Címkék: ,


.
SZUPERINFO.HU