A messzebblátás képességével a magyar–lengyel barátság építéséért

Akt.:
A messzebblátás képességével a magyar–lengyel barátság építéséért
© Áder Jánost és feleségét Habis László fogadta a Gárdonyi Színház előtt. Fotó: Ebner Béla
Egerben ünnepelték a magyar és a lengyel nemzet hagyományos barátságát szombaton. Az emlékezés és a jövőépítés napjára a városba látogatott Áder János, Magyarország államelnöke és Bronislaw Komorowski lengyel államfő is. Az Országgyűlés még 2007-ben hozott határozatot – a lengyel parlamenthez hasonlóan – arról, hogy minden évben március 23-án megünneplik a magyar-lengyel barátság napját annak emlékére, hogy 2006-ban Sólyom László köztársasági elnök és Lech Kaczynski lengyel államfő Győrött felavatta az első köztéri Magyar-lengyel barátság emlékművet.

Az egri program a Bazilikában kezdődött, ahol szentmisén vett részt a két államfő és kísérete, valamint Eger városának vezetői, a fertálymesterektől kísérve. A nagytemplomot zsúfolásig töltötték meg a Lengyelországból erre a hétvégére a városba érkező lengyel barátaink s az érdeklődő egriek. A Palánki Ferenc püspök által celebrált szentmisén  fellépett a Przemyski Chór Kameralny és az Egri Érseki Fiúkórus is.

Az államelnöki találkozó az egri várban folytatódott, ahol Bronislaw Komorowski mondott beszédet, amikor Áder Jánossal közösen felavatták és megkoszorúzták azt az emléktáblát, mely ezen túl a második világháborús lengyel menekültek befogadására két nyelven emlékezteti majd az erődítménybe látogatókat. A várbéli program ezzel még nem ért véget, hisz haditorna bemutató is elkápráztatta Eger lengyel vendégeit.

A várból a Gárdonyi Géza Színházba vezetett az államelnökök útja, akiket a teátrum előtt Habis László, Eger polgármestere és Blaskó Balázs színidirektor köszöntött, s kísért be az impozáns épületbe, ahol „zsúfolt ház” várta a két ország első emberét.

A színpadra először a házigazda, Habis László lépett, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Eger büszke a múltjára és büszke arra, hogy Magyarország egyik egyik idegenforgalmi fellegvára lehet. A polgármester hozzátette azt is, hogy az ide látogató külföldiek közül minden harmadik Lengyelországból érkezik. Ezért is határozottan állította a városvezető, hogy Eger nem csak minden magyar ember városa az 1552-es diadal és Gárdonyi Egri Csillagok című regénye nyomán, de hite szerint fontos város a lengyelek számára is. Ezzel a tudattal üdvözölte örömmel, nyitott szívvel és barátsággal a városba érkezett lengyeleket.

A messzebblátás képességének fontosságára figyelmeztetett a pulpitusra lépve Áder János. Mint elmondta ez az a képesség, mely megóv attól, hogy azt keressük, ami elválaszt és segít abban, hogy azt vegyük észre, ami összeköt bennünket. Magyarország köztársasági elnöke azt hangsúlyozta, hogy követendő példa lehet a környezetünkben élő népek előtt is a lengyel és a magyar nép barátsága. Kiemelte, hogy igazi történelemformáló erőnek bizonyul és a két népet összeköti szabadságvágya, függetlensége és ragaszkodása európai államiságához. – A lengyelek és a magyarok szabadságszeretete nagyban járult hozzá Európa újraegyesítéséhez és megújulásához – zárta szavait Áder János, akit Bronislaw Komorowski követett a színpadon.

A lengyel államfő örömmel nyugtázta Habis László polgármester szavait, miszerint Eger nagy népszerűségnek örvend a lengyel turisták körében. Mint elmondta, a népek közti barátságot a személyes kapcsolatok építik leginkább és teszik azt igazán élővé. Ezen felül fontosnak tartotta azt is, hogy a népek, nemzetek közti jó kapcsolatot az önkormányzatiság szintjén lehet leginkább megragadni, s ebben mindkét ország települései példát mutatnak más országoknak. Ezért úgy vélte, most jött el igazán a jó idő a lengyel–magyar barátságban.

A köszöntő szavakat felhőtlen szórakozás követhette a Gárdonyi Géza Színházban, hisz ekkor lépett színpadra fergeteges műsorával a Lajtha László Néptáncegyüttes, s a talp alá valót a Gajdos zenekar húzta..
SZUPERINFO.HU