A nyári veszélyekre hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem

A nyári veszélyekre hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem
A nyári szabadtéri programok, fesztiválok, táborok, nyaralások idején jellemző veszélyekre, a balesetek, a tűzesetek megelőzésének lehetőségeire hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

veszhelyzet_opt

  • A nyári szabadtéri programok, fesztiválok, táborok, nyaralások idején jellemző veszélyekre, a balesetek, a tűzesetek megelőzésének lehetőségeire hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az OKF azt ajánlja: aki okostelefonnal vagy táblagéppel rendelkezik, telepítse a katasztrófavédelem VÉSZ alkalmazását, amely a veszélyhelyzetekről ad részletes tájékoztatást.

Az OKF közleményében kiemelte: nyaraláskor elsősorban a viharok és a kerti sütés-főzés következtében kialakult kisebb tüzek jelentenek veszélyt. Vihar közeledtével a kerti bútorokat és a szél által mozdítható tárgyakat rögzíteni kell, vagy biztonságos helyre tenni. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a kerti tűz soha ne maradjon felügyelet nélkül és mindig legyen kéznél elegendő oltóanyag.

A túrázóknak azt ajánlják, legyen náluk feltöltött mobiltelefon és térkép, a csoportot senki ne hagyja el, segítségkérésnél pedig a lehető legpontosabban adják meg a baleset helyszínét. Fesztiválokon a legnagyobb kockázatot a nagy tömeg és a bódult emberek jelentik – ezzel kapcsolatban az OKF tájékoztatójában azt írja: baj esetén a legfontosabb, hogy kövessék a biztonsági személyzet utasításait.

A hőség és a hétvégi forgalom növekedése miatt több a baleset a közutakon, ami torlódáshoz és hosszabb várakozáshoz vezet, ezért fontos, hogy mindenkinek legyen elég innivalója. Kisgyermekeket, alvó embert és háziállatot senki ne hagyjon a tűző napon, a bezárt gépjárműben.

A vízparton a leggyakrabban a hirtelen jött viharok jelentenek veszélyt, ezért mindenki figyelje az időjárási figyelmeztetéseket, a nagy tavakon a viharjelző rendszert.

Tájékoztatnak továbbá arról, hogy ebben az időszakban is jellemzőek a konyhai és az elektromos hálózat, valamint a berendezések túlterheléséből adódó tűzesetek. A serpenyőben meggyulladó olajat tilos vízzel oltani, elektromos tűz esetén pedig először áramtalanítani kell a helyiséget..
SZUPERINFO.HU