A pokol kapujából Isten közelébe – megújult a Gárdonyi ház Egerben

A pokol kapujából Isten közelébe – megújult a Gárdonyi ház Egerben
© Habis László és L. Simon László közösen vágták át a nemzeti színű szalagot. Fotó: Ebner Béla
Különleges ajándék Eger lakóinak – fogalmazott L. Simon László kormánybiztos, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, amikor kedden ismét megnyitották a Gárdonyi Emlékházat a nagyközönség előtt.

„A pokol kapujából kerültem az Isten közelébe: az egri sánc tetejére” – így vallott Gárdonyi Géza, amikor Egerben megvásárolta azt a vár fölött álló kis házat, mely most megújult.

Köszöntőjében L. Simon László kifejtette, hogy az elmúlt Gárdonyi Év bizonyította, jó úton járnak, de nem elég felújítani valamit, hanem meg is kell azt tölteni közönséggel. Másik fontos feladatként a legnépszerűbb magyar író házánál az olvasásra nevelést határozta meg a kormánybiztos.

Habis László polgármester azt hangsúlyozta, hogy büszkék lehetünk arra, hogy ez az országosan is fontos emlékhely tartalmában és szellemében is megújulhatott. A város első embere külön is köszöntötte az eseményen megjelent Keller Pétert, Gárdonyi Géza dédunokáját, aki édesanyjával érkezett a ház megnyitójára, melyet E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója adott át a közönségnek.

Keller Péter édesanyja
az író könyveibe is
belelapozott. ©

A főigazgató asszony kiemelte, hogy a Nemzeti Kulturális Alap 15 millió forintos támogatásából megújult épület az ország leglátogatottabb irodalmi emlékhelye, mely nem csak Gárdonyi Géza életének, de ihletének is otthont tudott adni. A köszöntő szavakat követően a lelkes egriek örömmel tértek be az író hajdani fészkébe.

Tekintse meg képgalériánkat!.
SZUPERINFO.HU