A régió fejlődéséért

A küldöttgyűlésen együttműködési megállapodást kötött a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. és a BOKIK. Képünkön Ácsné Rátkai Ilona és Bihall Tamás
A küldöttgyűlésen együttműködési megállapodást kötött a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. és a BOKIK. Képünkön Ácsné Rátkai Ilona és Bihall Tamás - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Készül a régió komplex gazdaságstratégiai fejlesztési terve.

Északkelet-Magyarország közép- és hosszú távú fejlesztési tervei volt az egyik fő témája A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara LVI. Küldöttgyűlésének, amelyet csütörtökön rendeztek meg a miskolci Népkerti Vigadóban.

A kulcs a munkaerő

Demeter Ervin megyei kormánymegbízott az elmúlt időszak ténykedését ebben a mondatban foglalta össze: „A megye folytatta a felzárkózást a fejlettebb régiókhoz.” Mint mondta, ma már az a legfőbb gondja az itteni vállalkozásoknak, illetve a foglalkoztatási szakembereknek, hogy elegendő képzett munkaerőt találjanak.

Fotó: Bujdos Tibor ©

Dr. Kovács János megyei főjegyző a gazdaságfejlesztésben és a foglalkoztatásban elért eredményeket a közös munkának tulajdonította és megerősítette, hogy a megyei önkormányzat mindvégig aktív partner lesz a pátria fejlesztésében.

Határtalanul

Dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a készülőben lévő „Creative Region – Határtalan fejlődés Északkelet-Magyarország komplex területi és gazdaságstratégiai fejlesztési terve a határon túli területek bekapcsolásával” című anyagról beszélt, amely a kormányzati szándékok szerint a régió részletesen kimunkált korszerű fejlesztési terve lesz. Elmondása szerint akár már a következő hónapban kormány elé kerülhet a tervezet, és jóváhagyása esetén megkezdődhet a konkrét munka. A megyében és Miskolcon tapasztalható negatív demográfiai tendenciák, az infrastrukturális hiányosságok, az identitási problémák hatékony beavatkozást kívánnak. A helyi identitás erősítése, az élhető környezet kialakítása még a legkisebb településeken is komoly feladatokat adnak mindenki számára. Fontos eleme lehet a programnak az oktatás fejlesztése az óvodás kortól kezdve egészen az egyetemekig, mert ez lehet a leglényegesebb eszköze a felzárkózásnak.

Fotó: Bujdos Tibor ©

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke megerősítette, hogy várják a terveket, és teljes mellszélességgel kiállnak annak hatékony végrehajtása mellett, bevetve az iparkamara eszközrendszerét.

SZB.
SZUPERINFO.HU