A sétálóutcán fogadja a vendégeket a Tornyai-múzeum

A sétálóutcán fogadja a vendégeket a Tornyai-múzeum
A múzeum szórakoztat, valamint a tudomány és a művészet szeretetére is nevel – ennek jegyében”vonul utcára” a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum a Múzeumi Világnapon, május 18-án, szombaton délelőtt. A közgyűjtemény Rapcsák András úti bejárata előtt, 10 órától játékos és elgondolkodtató foglalkozásokkal várják a múzeumbarátokat és a múzeummal ismerkedni vágyókat.

A múzeumi kitelepülés mottója Mindent a kéznek! Az érdeklődők kipróbálhatják magukat restaurátorként: egy darabjaira esett kerámiatárgyat kell a vállalkozó kedvűeknek eredeti formájában összerakniuk. A cserép-puzzle mellett lesznek hagyományos, a múzeum gyűjteményeinek jeles és kevésbé ismert darabjaiból álló kirakók. A szervezők megidézik az őskori divatot: az érdeklődők maguk tervezhetnek a megadott sablonok alapján neolit ruhákat, valamint a fennmaradt motívumok alapján lemosható “tetoválást” is kaphatnak a vállalkozó kedvűek.

A múzeumi világnapra kilátogatók vakon tapogatózva ismerkedhetnek “zsákba bújtatott” műtárgyakkal; az izgalmas feladványban a tárgyak anyagát megérezve és formáját kitapintva kell megmondani, hogy mit is rejtettek el a szakemberek. Akit pedig a múzeumi kutatások publikált eredményei, illetve a képes katalógusok vonzanak, azok a holnapi nap folyamán kedvezményes áron vásárolhatják meg a Tornyai-múzeum kiadványait.

A Múzeumi Világnapon ingyenesen tekinthetőek meg a Tornyai János Múzeum kiállításai: az újkőkor emberének mindennapjaiba elkalauzoló Hétköznapok Vénuszai állandó régészeti kiállítás, a múzeum teljes gyűjtőkörét bemutató és Hódmezővásárhely városának hét évezredét felölelő látványraktár, valamint a 100 éve született Csikós András festőművész kamaratárlata, Németh József fotó- és grafikusművész életművét felvillantó kiállítás, az újra felfedezett Kohán György emblematikus és kevéssé ismert korszakának alkotásai, illetve szombaton utoljára nézhetik meg az érdeklődők a tavalyi év képzőművészeti szimpóziumán ihletet nyert műveket.

Május 18-án díjtalan a belépés az Emlékpontba, valamint az Alföldi Galériába, a Gyulai Művésztelep összegző kiállítására.

 

(Elek András – sajtóreferens)

 .
SZUPERINFO.HU