Frissítve:

A Táncsicsos diákok versenyeredményei

A Táncsicsos diákok versenyeredményei
A napokban rendezték meg a II. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny döntő fordulóját Szegeden, a Szegedi Tudományegyetemen.

hiba beküldése

 

Jakucs László a természetföldrajzi tanszék professzora volt, emellett barlangkutatóként is jeleskedett, és több Aggtelek környéki barlangot fedezett fel.

Az ország minden tájáról és a határon túlról 135 két fős csapat nevezett. A teszt kitöltése után a Táncsics csapata a 2. helyen jutott a nyolcas döntőbe. Prezentációt kellett készíteni, volt geocaching, földrajzi kísérlet. A végső eredményről nyomógombos kvízvetélkedő döntött.

 

A 9/8-as osztály tanulói, Székely Sándor és Márk Ádám a  3. helyet szerezték meg. Felkészítő tanáruk Kis János volt.

 

Az Irinyi János Kémiaversenyen 3 diák jutott a döntőbe

 

A Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont székhelyintézménye adott otthont a 2012/13-as tanévre meghirdetett Irinyi János Kémiaverseny megyei fordulójának. Az országos döntőbe jutott hét diákból hárman a Táncsics tanulói.

A Magyar Kémikusok Egyesülete Kémiatanári Szakosztálya által 45. alkalommal kiírt országos tanulmányi verseny nagy hagyományokkal rendelkezik a megyében és Orosházán is. A verseny célja a kémia tantárgy népszerűsítése mellett a tehetséges diákok felkutatása és gondozása. A versenyre történő felkészülés nagy energiát kíván mind a diákoktól, mind pedig a felkészítő tanároktól, nem véletlen, hogy a legtöbb megyében, így Békés megyében is a versenyzőket felkészítő tanárok is „egy csapatot” alkotnak, a verseny kiírásától az országos fordulóig folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot.
A megyei döntőt a megye valamely középiskolája rendezi meg. Az elmúlt években Orosházán, Békéscsabán, illetve Szarvason került lebonyolításra, az idei tanévben újra a Táncsicsra esett a választás. A verseny előtt a megszervezésre négy munkanap állt a szaktanárok és az iskolavezetés rendelkezésére. A rövid idő ellenére a versenyt sikerült zökkenőmentesen lebonyolítani. Az öt kategóriában 24 tanuló mérte össze tudását a nap folyamán.
A nagy hagyományokkal rendelkező versenyen a diákok elméleti, számolási és gyakorlati ismereteikről adhattak számot. A verseny írásbeli részének megoldására 150 perc állt a versenyzők rendelkezésére, amely során elméleti, problémamegoldó feladatokkal és különböző nehézségű számítási példákkal kellett megbirkózniuk. Az írásbeli rész kijavítása után a legjobbak vehettek részt a gyakorlati fordulón, ahol a gyakorlati forduló keretén belül mennyiségi meghatározást, sav-bázis titrálást végeztek.

Az országos döntőre 2013. május 17-19. között kerül majd sor Miskolcon, a Magyar Kémikusok Egyesülete és a Miskolci Egyetem szervezésében..
SZUPERINFO.HU
Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása