A város adósságának felét vállalja át az állam

A város adósságának felét vállalja át az állam
Az önkormányzatok adóssága az ötszörösére nőtt a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányzás alatt, ami a települések működésképtelenségével fenyegetett, ezért szükségessé vált az adósságrendezés.


A 612 milliárd forintos konszolidáció keretében 1956 önkormányzat részesül teljes vagy részleges adósságrendezésben. Az 5 ezernél kisebb lélekszámú települések adósságát teljes egészében rendezi a kormány, míg az ennél nagyobb városok esetében annál kevesebb állami forrásból részesül egy önkormányzat, minél magasabb az iparűzési adó-bevétele.

Csongrád várhatóan 50%-os adósságrendezésben részesül, az 5 ezer főnél nagyobb lélekszámú önkormányzatokkal tavaszra várható a megállapodás a konszolidációról.

Városunk felelős és mértéktartó gazdálkodását értékeli a kormányzat, melyet a korábbi sikeres ÖNHIKI-pályázatok is alátámasztanak. Csongrád adósság elleni küzdelme annak fényében is jelentős, hogy egy hátrányos helyzetű régióban helyezkedik el.

Jelenleg mintegy 2,2 milliárd forint adósság terheli városunkat, ennek felét vállalná át az állam, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hitel törlesztőrészleteinek 50 %-át fizetné minden hónapban az állam.

„Csongrád esetében – árfolyamtól függően, hiszen svájci frankban adósodott el a város – a törlesztőrészlet évente 180-200 millió forint, ennek a felét állja az állam” – tájékoztatta lapunkat Kőrösi Tibor polgármester. „Nekünk ez komoly segítséget jelent, hiszen 90-100 millió forint teher kerül le a vállunkról. Január 28. és február 6. között Szegeden, a Kormányhivatalnál lesz egy egyeztető tárgyalás, ahol megpróbálunk tovább javítani a helyzetünkön.”

– www.csongrad.hu –



.
SZUPERINFO.HU