Frissítve:

A Vásárhelyi Iskola jeleseinek festményeiből nyílt kiállítás Budapesten

A Vásárhelyi Iskola jeleseinek festményeiből nyílt kiállítás Budapesten
Különös kiállítással tiszteleg Hódmezővásárhely a főváros közönsége előtt a Sensaria Művészcsoport által vezetett Bartók Béla úti Art IX-XI Galériában. Almási István polgármester az Őszi Tárlat – a hazai képzőművészeti élet felszentelt ünnepének – előszobájaként jellemezte megnyitóbeszédében a Vásárhelyi Anzix című kiállítást tegnap este, Budapesten.

hiba beküldése

A kiállítási anyag különlegessége nem csak jellege – válogatási szempontja – miatt, hanem létrejöttének és utóéletének története miatt is érdekes. A bemutatott alkotások először egy ausztrál műgyűjtőhöz kerültek, majd bő két évtizednyi vándorút után a harmincegy festményből álló kollekció “hazatért” Hódmezővásárhelyre, hogy a város bemutassa azt egy budapesti galériában.

 

A tárlat megnyitóján Kupper András, Újbuda alpolgármestere Hódmezővásárhely önkormányzatának művészet- és kultúrapártoló hozzáállását méltatta. A kerület országgyűlési képviselője elmondta, hogy nekik “csupán” a galériák részére történő helyiségek bére adásával van módjuk a művészek támogatására. Almási István polgármester megnyitóbeszédében Kratochwill Mimi művészettörténész érdemeit emelte ki, aki a most bemutatott gyűjtemény Ausztráliába kerülésében és azok hazahozatalában is tevékeny szerepet játszott. A kizárólag élő művészektől – a galériák világát kirekesztve, ezzel az alkotó munkásságát közvetlenül támogatva – műteremből vásárló ausztrál üzletember, Erich Brosell a kilencvenes évek elején választotta ki ezeket a kortárs magyar festményeket. A műgyűjtő az alföldi tájat, a paraszti világot ábrázoló alkotásokat jelképes összegért és a szállítást is fedezve ajánlotta fel “hazatérésre” Hódmezővásárhely városának az elmúlt évben. A város pedig élvén a lehetőséggel megvásárolta azokat a Tornyai János Múzeumnak.

 

Hódmezővásárhely polgármestere arról is szólt, hogy ez a kiállítás jó beharangozója lehet az október 6-án nyíló hatvanadik, jubileumi Vásárhelyi Őszi Tárlatnak. A kiállított művek alkotói (Kurucz D. István, Szalay Ferenc, Németh József, Vecsési Sándor, Szurcsik János, Patay László, Bazsonyi Arany, Csikós András és Fejér Csaba) mindannyian meghatározó szereplői voltak a legrégebbi hazai kortárs képzőművészeti seregszemle mezőnyének, és tevékeny részt vállaltak abban, hogy a tárlat az ábrázoló törekvések befogadó otthonává váljon. A Vásárhelyi Őszi Tárlat a kortárs képzőművészet felszentelt ünnepe, melynek előszobája most itt Budapesten az Ausztráliából hazatért Brosell-gyűjtemény kiállítása – fogalmazott megnyitóbeszédében Almási István.

 

A vernisszázson Tornyai Jánoshoz és Szalai Ferenchez írott verseket szavalt Rakonczai Kitti, a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákja. A tárlat május 29-ig tekinthető meg Budapesten, az Art IX-XI Galériában.

 

(Elek András – sajtóreferens)

 .
SZUPERINFO.HU
Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása