A vendégforgalom további növekedését várják az idén a Tisza-tónál

Tiszafüred, 2013. február 9., szombat (MTI) – A tavalyinál ugyan szerényebb mértékben, de tovább bővülhet az idén a belföldi vendégforgalom a Tisza-tó térségében – közölte a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketingigazgatóságának vezetője az MTI-vel.

Molnár Anita elmondta: a szakemberek a tavalyi 180 ezer belföldi vendégéjszaka 2,2 százalékos növekedését várják. A prognózist az idén kezdődő, illetve megvalósuló beruházások pozitív hatására, valamint a közelmúltban létesült látványosságok vonzerejére alapozzák.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly az első 11 hónapban 3 százalékkal több vendég fordult meg a régióban, mint 2011 azonos időszakában, a vendégéjszakák száma 4 százalékkal nőtt, a szállásdíjbevételek 13 százalékkal emelkedtek.

Ami a megoszlást illeti: a külföldiek számának minimális csökkenése mellett a belföldi látogatók érdeklődése dinamikusan erősödött a Tisza-tó és környéke iránt. A pozitív statisztikákhoz a diákcsoportok gyarapodó száma és a horgászturizmus érezhető fellendülése is hozzájárult – mondta az igazgató.

Molnár Anita emlékeztetett: tavaly kiemelkedően, 18 százalékkal nőtt a májusi vendégforgalom, ami a jó idő és az ideális vízszint mellett annak is köszönhető, hogy a régió több, a közelmúltban átadott létesítményében, például a Tisza-tavi tanösvényen és a Robin Kalandszigeten ekkor indult a szezon. Ugyancsak fellendítette a májusi forgalmat Európa legnagyobb édesvízi akváriuma, a poroszlói Ökocentrum átadása. Itt a múlt év végéig több mint 150 000 látogató fordult meg.

Jelezte, hogy a fejlesztések 2013-ban is folytatódnak. Nyár elején kezdődhet el és várhatóan egy év alatt befejeződik a Poroszlót Tiszafüreddel összekötő, mintegy 10 kilométeres kerékpárút építése. A projekt második ütemeként 2015-ben a Tiszafüred-Hortobágy szakaszt is átadhatják. A két beruházás együttes hatásaként a kerékpáros turisták jelenleg 20 ezer körülire becsült száma 50 ezerre nőhet a térségben.

Molnár Anita elmondta, hogy az idén a külföldre irányuló kampányaikkal elsősorban a régió öko-, kerékpáros, horgász- és egészségturisztikai szolgáltatásait igyekeznek népszerűsíteni Szlovákiában, Romániában, Németországban és Lengyelországban..
SZUPERINFO.HU