Achilles F. Sparta alias Karmatronic – Bármihez fog, siker lesz

Achilles F. Sparta alias Karmatronic – Bármihez fog, siker lesz
Zenész, étteremtulajdonos, képzőművész, műsorvezető, filmrendező.

Van, aki ennyire különböző öt műfajban is kiemelkedőt tud produkálni. Hogy mi a siker titka? Azt árulja el Filippo maga. Zenészként – amellett, hogy Beyoncénak ír slágereket – ő szerezte a 2012-es foci-Eb nyitódalát, melyben György Ádám zongoraművész is közreműködött. Filippo Budapest egyik legjobb olasz éttermének tulajdonosa, kiváló képeket fest, kisfilmjét, a Karmát pedig a HBO vette meg, és vetítette több országban. Mindemellett műsort vezet a Class FM-en, járatos a vallásokban, a fizika tudományában. De Filippo nem tartja magát korunk polihisztorának, sokkal inkább a kemény munka megszállottjának. Olasz-magyar gyökerek 

Miből fakad ez a sokoldalúság a te életedben?
Számomra az alkotás, valaminek a létrehozása olyan, mint a drog, és ezért függőnek tekintem magam. Szeretek új dolgokat kipróbálni akár a zene, a film vagy a festészet területén. A gasztronómia pedig az életem része, komolyan gondolom azt a mondást, az vagy, amit megeszel.
Félig olasz, félig magyar vagy. A kétnyelvűségen túl mi az előnye ennek?
Édesanyám Békés megyei, édesapám szicíliai. Olaszországban ismerkedtek meg. Anyám képzőművészként utazott egy másik országba, egy másik világba, el is végzett egy művészeti akadémiát. Olyan művészek vettek már tőle képeket, mint például a neves Marcello Mastroianni. Nagyon szerencsésnek tarthatom magam, hogy két olyan kultúra közé születtem, amelyek a történelem során is szoros barátságban voltak egymással, erre számos példát lehetne hozni. Lelkileg is érzem mindezt. Bennem van az olasz anarchista kreativitás, amely a magyar szorgalommal, átlátóképességgel párosul.
Ezzel a sokoldalúsággal mit szeretnél kifejezni?
Legfőképpen önmagamat. Sajnos vagy éppen szerencsére sok dolgon mentem keresztül az életem során. Boldogságon, borzalmas szomorúságon egyaránt. Azért is szükségem van az alkotásra, hogy ezzel nyugtassam meg a lelkemet. Az Eb megnyitóján például az volt az ötletem, hogy a klasszikus zenét ötvözzük a modern elektronikus zenével. Sokan azt mondták, hogy ez lehetetlen. Végül létre tudtuk hozni. A klasszikus Chopin-darabból egy dubstep-elemmel léptünk ki, és kialakult a harmonikus középút.
Nagy sztárok mellett 

Hogy kerültél kapcsolatba Beyoncéval?
Ez sorsszerű volt. Az elektronikus zenében a Karmatronic nevet választottam, amely egy szóösszetétel. Karma: azaz a szavaink, tetteink alakítják az életünket, a tronic pedig az elektronika szóból jött. Amikor megkaptam a Beyoncé-felkérést, pont kint voltam Olaszországban, a Garda-tónál, és megmondom őszintén, elsírtam magam, amikor megkaptam ezt a lehetőséget. Rákerült a nevem a lemezekre, és innen már egyenes volt az út. Több mint hatvan énekesnek készítettem zenét, köztük Shakirának, Wyclef Jeannek vagy Kelly Rowlandnek. Ennek ellenére – nem vagyok sznob– nem tudok most velük foglalkozni. Most magammal kell, hogy törődjek.
Most min dolgozol?
Most egy saját albumot készítek. Jó nevű énekeseket kerestem meg, akikkel tárgyalásban vagyok. Egy nagyfilmen is dolgozom, melynek elkészült már a forgatókönyve. Egy 110 millió forintos költségvetésű horrorfilm az, amit meg fogok rendezni. Tapasztalatom ezen a területen annyiban van, hogy elkészítettem egy kisfilmet Karma címmel, melyet az HBO több országban is vetített. Sőt, Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr is megdicsérte az alkotást. Szeretném, ha ez az új film is nemzetközi siker lehetne. 

Apai örökség 

Mindehhez itt van még az étterem, ahol most beszélgetünk. Ez Budapest egyik legnívósabb olasz vendéglátóhelye. Ebbe a világba hogyan csöppentél bele?
Édesapám régebben Déri Jánossal vezetett műsort, úgy hívják, hogy Giuseppe Sparta. Nagyon szeret főzni. Ő egyébként egy sikeres, komoly üzletember, aki állandóan utazik. Legtöbbször akkor tudtam vele kettesben lenni, amikor ettünk. Éppen ezért, hogy minél több időt töltsön velem, megtanultam főzni. Múltak az évek, találkoztam egy svájci barátommal, és megalapítottuk az Okay Itáliát. A Nyugati téri étteremnek én vagyok a vezetője, tulajdonosa. Ezt is egyfajta lenyomatnak gondolom, melyet nem tudnék a pénzért csinálni. Nekünk, üzlettulajdonosoknak is van felelősségünk. Arra is figyelek, hogy az alapanyag magyar legyen. Szeretem tudni, hogy honnan jön az áru.
Levezetésképpen pedig rádiózol.
Igazából Csiszár Jenőnek köszönhetem a rádiós karrieremet. A Rádió DJ-ben kezdtem mint marketing- és kreatívtanácsadó, aztán a Rádió Q következett, a Roxy után pedig a Class FM-nél kötöttem ki. Itt az a jó, hogy a vezetőségtől teljesen szabad kezet kaptunk. Senki nem szól bele abba, hogy mit játszunk.
Hogyan lehet mindezeket a tevékenységeket összefogni, összeszervezni?
Nagyon nehezen. Nem unatkozom. Keményen kell dolgoznom, mert az alkotás sokkal fontosabb számomra, mint bármi más. Imádom.

 

 .
SZUPERINFO.HU