Ahány ország, annyi dohány

Akt.:
Ahány ország, annyi dohány
Nyíregyháza – Sötét fellegek járták be a dohánytermesztés egét 2016-ban. Akkoriban több tervet is kidolgoztunk. A cigarettagyártókat nem sikerült rábeszélni arra, hogy magyar dohányt vegyenek, ahogy a termelés volumenét csökkentő elképzeléseink sem jöttek be.

– Végül kénytelenek voltunk a nyíregyházi fermentálást, feldolgozást megszüntetni, most pedig azt látjuk: sikerült minimalizálni a veszteséget, sőt, a magyar dohányt beintegráltuk az európai keverékekbe – fogalmazott Fekete Tibor azon agronómiai igazgató azon a dohánytermesztési fórumon, melyet az ULT. Magyarország Kft szervezett pénteken.

– Ahány ország, annyi dohány: a Spanyolországban és az Olaszországban, illetve a Horvátországban és Magyarországon termesztett dohány mutat hasonlóságokat – fogalmazott Fekete Tibor agronómiai igazgató. Szerinte a 2018-as év rendkívül aszályos volt, így a Burley és a Virginia dohány esetében is tizenegy százalékos terméskiesést voltak kénytelenek elszenvedni.

Második évbe lépnek

A szakember beszélt arról is: a cég még 2018-ban egy hároméves projektet indított el, ennek most lépnek a második évébe. Fekete Tibor a dohánytermesztők elmúlt éveire is visszatekintett, mikor úgy fogalmazott: a Virginia termőterülete 2014-ben 6003 hektár volt, míg ez tavaly csaknem a felére (3020 hektár) esett vissza.

– Sokan a Burley dohány végnapjait jósolták, de mint kiderült, van piaca. Az egy másik örömteli dolog, hogy a magyar kormány 2020-ig támogatja az ágazatot, ez nagyszerű, de közösen kell azon dolgoznunk, hogy ez így is maradjon – emelte ki pénteki beszédében Fekete Tibor agronómiai igazgató, aki szerint a magyarországi dohánytermesztés külső támogatás nélkül, piaci alapon nem tartható fent, főként annak fényében nem, hogy az uniós Közös Agrárpolitika támogatásainak mértéke is képlékeny.

A szakember beszélt arról is: a dohánytermesztésben egyelőre nem megoldott az utánpótlás, a fiatalok nem szívesen viszik tovább a családi gazdaságokat, ahogy az innováció és a gépesítés kérdésköre is hagy némi kívánnivalót maga után, ezzel párhuzamosan pedig az input-anyagok (műtrágya, növényvédő-szer) ára is folyamatosan emelkedik.

Fekete Tibor a jó hírt az előadása végére hagyta: az általa képviselt cég a Virginia dohány esetében tíz, a Burley-nél pedig nyolc százalékkal emeli meg a felvásárlási alapárat. Zárásképpen kiemelte: a céljuk az, hogy a magyar dohány a jövőben is meg tudja magát mérettetni az európai piacon, viszont ehhez az szükséges, hogy az ágazat résztvevői kommunikáljanak egymással és figyelembe vegyék egymás érdekeit.

TG.
SZUPERINFO.HU