Aki méhekre lő, az a termésre is

A szorgos „termésfelelős” miközben nektárt gyűjt, elvégzi a beporzás áldásos tevékenységét
A szorgos „termésfelelős” miközben nektárt gyűjt, elvégzi a beporzás áldásos tevékenységét
Nyíregyháza – A legártatlanabbnak tűnő növényvédelmi megoldások esetén is megmérgezhetjük a méheket.


– Az ilyenkor esedékes növényvédelmi beavatkozások alkalmával a legmesszebbmenőkig figyelemmel kell lenni a házi méhek, a vadon élő beporzók, valamint az egyéb hasznos ízeltlábú szervezetek védelmére – áll az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi szakhatósága termelőkhöz intézett felhívásában.

A veszély realitásáról már számos tapasztalattal rendelkező szervezet szakemberei felszólították a gazdálkodókat, hogy a permetezések megtervezésénél és végrehajtásánál maradéktalanul tartsák be a 43/2010. FVM rendelet 15.§-ában foglaltakat!

Minden virág számít

Virágzó kultúrát méhekre kifejezetten veszélyes/kockázatos készítménnyel kezelni szigorúan tilos! Ez a tilalom abban az esetben is érvényes, ha a permetezendő területen az adott kultúrnövény nem virágzik, de a táblán belül vagy annak szegélyében virágzó gyomok vagy esetleg fák (pl. akác) vannak, továbbá ha a permetezendő tábla szomszédságában másik ­virágzó kultúrnövény található.

Nyilván van megoldás a kártevők elpusztítására virágzó kultúrában is, aminek egyik lehetséges megoldása a méhekre mérsékelten kockázatos növényvédő szereknek méhkímélő technológiában alkalmazása. Ez azt jelenti, hogy a permetezéseket csillagászati napnyugtát megelőzően egy órával kell elkezdeni és 23 óráig be kell fejezni. Természetesen mindez csak akkor lehetséges, ha a felhasznált készítmény engedély­okirata tartalmazza az adott kultúrában a méhkímélő technológia alkalmazásának lehetőségét.

A méhekre nem jelölés ­köteles szerek permetezésének megtervezésekor ügyelni kell arra, hogy az acetamiprid és a tiakloprid hatóanyagok ­tebukonazollal történő kombinálása esetén szintén az említett méhkímélő technológia szabályai szerint kell eljárni.

Reggel, este kíméletesebb

A virágzó kultúrák megvédésének másik lehetősége a méhekre nem jelölés köteles szerek kijuttatása. Ezek a készítmények bár fényes nappal a méhek aktív repülésének idején is alkalmazhatók, de esetükben is ajánlott a permetezést inkább reggel, illetve este végrehajtani, amennyiben a gazdaság mérete és az időjárási helyzet lehetővé teszi. A méhészek megfigyelései szerint ugyanis a legártatlanabbnak látszó megoldások választása esetén is bekövetkezhetnek méhmérgezések, ha a gazdálkodó 25 C-fok feletti léghőmérséklet mellett alkalmazza őket.

Egyszersmind minden termelőt figyelmeztetnek, hogy tartózkodjon a hazánkba illegálisan bekerült, gyanús eredetű – akár tömeges méhpusztulást, illetve a komoly gazdasági kárt okozó – növényvédő szerek megvásárlásától és alkalmazásától!

A felhívást jegyzők nyomatékosan felhívják minden érintett termelő figyelmét arra, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete közösen ellenőrzi a permetezések kivitelezését.

A megyeszerte folytatott, kiemelt ellenőrzéseket a korábbi években bekövetkezett mérgezések, az elaprózott birtokméretek, a gyümölcstermesztés volumene, és a sok-sok méhészkedő gazdaság együttesen indokolják – emlékeztetnek a felhívást jegyző méhész, növényorvos és hatósági szakemberek.

KM.
SZUPERINFO.HU