Aláírták az elővárosi motorvonat tender szerződéseit

Akt.:
Aláírták az elővárosi motorvonat tender szerződéseit
A mai napon a MÁV-START Zrt., a GYSEV Zrt., a KIKSZ Zrt., és a Stadler Bussnang AG képviselői aláírták a 42, illetve 6 korszerű alacsonypadlós jármű beszerzésére kiírt elővárosi motorvonat tender támogatási és szállítási szerződéseit. A beszerzés összértéke mintegy 267 millió euró, amelyet teljes egészében európai uniós forrásokból fedeznek majd.

A szerződés értelmében az első jármű 2014 őszén, míg az utolsó jármű 2015. szeptember végéig áll majd forgalomba a MÁV elővárosi, illetve a GYSEV villamosított vasútvonalain. Az új járművek gyártása a Stadler szolnoki üzemének köszönhetően jelentős hazai hányaddal valósul meg.

A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. közös ajánlatkérőként tavaly novemberben indított nyílt közbeszerzési eljárást korszerű alacsonypadlós villamos motorvonatok beszerzésére. A közbeszerzés eredményét az ajánlatkérők 2013. február 26-án hirdették ki, amelynek értelmében az összesen 48 elővárosi motorvonatot a Stadler Bussnang AG szállíthatja le. A járművek egységára 5,558 millió euró, míg a beszerzés összértéke 266,784 millió eurót tesz ki. Az ajánlatkérők a beszerzést teljes egészében európai uniós forrásból kívánják megvalósítani, amellyel összefüggésben a Kormány még februárban a beszerzés támogatásáról és kiemelt projektként történő kezeléséről határozatot is hozott.

A MÁV-START kötelékében forgalomba álló új járművek a jelenlegi tervek szerint a Budapest–Székesfehérvár, Budapest–Pusztaszabolcs, Budapest–Esztergom, Budapest–Szob, Budapest–Veresegyház–Vác és Budapest–Cegléd–Szolnok vonalakon közlekednek majd. A GYSEV részére szállított járművek a vasúttársaság villamosított vasútvonalain teljesítenek majd szolgálatot.

A szolnoki üzem részt vesz a jelenlegi megbízás teljesítésében is, az új vonatok kocsiszekrényei teljes egészében a szolnoki gyárban készülnek majd, míg a végösszeszerelés lehetőségét vizsgálja a Stadler. A cégcsoport jelenleg összesen mintegy 400 főt foglalkoztat Magyarországon, ám ez a szám a jelenleg folyamatban lévő beruházásnak köszönhetően rövidesen 800 főre emelkedik.

(MÁV Zrt.)

 .
SZUPERINFO.HU