Alapvető etikettszabályok, amiket folyamatosan megsértünk

Alapvető etikettszabályok, amiket folyamatosan megsértünk
© Fotó: Instagram / morganlockyer
A jó modor korántsem univerzális: minden kultúrában máshogy jelenik meg. Az eszkimók például orruk összedörzsölésével üdvözlik egymást, a japánok pedig mindig leveszik a cipőjüket, mielőtt belépnek egy házba. Ennek ellenére mégis van pár olyan etikett-szabály, amit nemzetiségtől függetlenül világszerte szokás követni. Végül is mindenki udvarias szeretne lenni a másikkal.

1. Kisokos táskahordáshoz

FRANCE-BASTILLE-DAY-PARADEFotó: AFP / Ludovic Marin

Okostelefonjaink egyre nagyobbak, így szinte elengedhetetlenné vált, hogy valamilyen táskában helyezzük el azt. Így egyre gyakrabban viszünk magunkkal táskát, akár a rövid utakra is.

 • Mindig a bal válladon vagy a karodon hordd a táskát, hogy a jobb kezed szabad legyen, ha esetleg kézfogásra kerülne a sor.
 • Ha férfi vagy, soha ne hordj női táskát, még akkor sem, ha szeretnéd levenni a terhet párod válláról. Ez a szabály a nehéz bevásárlószatyrokra természetesen nem vonatkozik.
 • Étteremben soha ne tedd a táskát az asztalra vagy a földre, használd inkább a széktámlát vagy a fogast.

2. Edzőtermi szokások

ktFotó: Pixabay

A konditerem ugyan nem iroda vagy bálterem, de ez nem jelenti azt, hogy az ember bárhogyan viselkedhet bennük.

 • A késés egy csoportos foglalkozásról még nem jelenti azt, hogy az ember nyugodtan átgázolhat a többieken, csak hogy elfoglalja kedvenc helyét. Ha megcsúsztál, keresd meg a legközelebb eső szabad placcot vagy gépet, és telepedj le oda.
 • Ha végeztél a súlyzógépen, mindig állítsd vissza azt a minimumsúlyra. Így nagyban megkönnyíted az utánad következő dolgát.
 • Edzés után mindig töröld le az izzadságot a fogantyúkról és a kondigép többi részéről.

3. Viselkedés nyilvános eseményeken

ko1Fotó: Pixabay

Magától értetődő, hogy nem csinálhatunk azt, amit csak akarunk.

 • A világon háromféle ember létezik: akik korábban érkeznek, akik időben jönnek, és akik késnek. Ha nem az első típusba tartozol, akaratlanul is át kell verekedned magad pár ember előtt a színházban, moziban, vagy akár egy koncerten. Ezt az etikett szerint feléjük fordulva szabad csak megtenni.
 • Ha az első típusba tartozol, neked kell a többieket a székeikhez engedni. Ebben az esetben ne maradj ülve, mert a lábaid bizony akadályozhatják az áthaladókat. Könnyítsd meg a dolgukat, és inkább állj fel.
 • A moziteremben vagy koncerten természetesen a telefonálás vagy az események hangos kommentálása sem helyénvaló, sporteseményeken azonban nincs vele baj, feltéve, ha nem a játékosokat vagy a többi nézőt szidjuk. Az emberek azért látogatnak el ilyen eseményekre, hogy jól szórakozzanak, és nem feltétlenül kíváncsiak a többiek fecsegésére.

4. A meghívók kérdése


A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Custom rose gold wedding RSVP cards for a client. Enjoyed working on these ❤️❤️ #rsvp #rosegold #foil #wedding #bridal

Kaneo 🇯🇲 (@kaneographyy) által megosztott bejegyzés,

A meghívóknak általában két típusa létezik. Az egyikre (regrets only) csak akkor kell válaszolni, ha biztosan nem tudsz elmenni az adott eseményre, a másikra (R.S.V.P. – franciául „respondez s’il vous plait”, azaz „kérjük, válaszoljon”) pedig mindenképpen reagálni kell, méghozzá azért, hogy a házigazda pontosan tudja, hány főre számíthat az eseményen.

5. Az asztalnál

Ezek a tanácsok azoknak jöhetnek jól, akik rendszeresen járnak étterembe.

 • A szövetszalvéta használata elsőre egyszerűnek tűnik, de ennek is megvan az etikettje. Ha el kell hagynod az asztalt rövidebb vagy hosszabb időre, tedd a szalvétát a székedre. Az emberek nem feltétlenül szeretnék az asztalon látni, amíg te távol vagy. Csak akkor tedd fel az asztalra, ha végeztél az étkezéssel, de akkor se a tányérban helyezd el. Így jelezhetsz a pincérnek, hogy készen vagy, és elviheti a tányérod.
 • Ha szünetet tartanál étkezés közben, egyszerűen csak hagyd a tányéron a villát. És ha nem vagy biztos abban, melyik villa melyik fogáshoz tartozik, kezdd a tányérhoz legtávolabb esővel, innen haladj befelé.
 • Roppant kínos helyzeteket szülhet, ha vendégségben olyan ételt látsz az asztalon, amelyekre allergiás vagy. Azért, hogy elkerüld az ehhez hasonló eseteket, mindig tájékoztasd előre a házigazdát, hogy milyen ételeket kerüljön a főzés során. Egy ilyen beszélgetés mindkettőtöket rengeteg gondtól menthet meg.

6. Öltözz alkalomhoz illően

edFotó: Pixabay

Napjainkban a helyes ruhaválasztás igencsak kényes kérdés: rengeteg a lehetőség, és nehéz pontosan eltalálni az alkalomhoz legjobban passzoló öltözéket.

Hétköznapi viselet (casual attire)

 • Ez a pólótól a blúzon át a farmerig bármiből állhat. Fontos azonban, hogy szem előtt tartsd, kinti vagy benti rendezvényről van szó, és a biztonság kedvéért inkább érdeklődj, a többiek mit vesznek majd fel.

Laza péntek (casual friday)

 • Néha előfordul, hogy az irodák egy-egy pénteki napon enyhítenek a dresszkódon, ilyenkor akár a megszokott öltöny-nyakkendő kombótól is meg lehet szabadulni.

Üzleti viselet (business casual)

 • A kulcsszó: tisztán elegáns. Kerüld a túl szűk vagy a pár számmal nagyobb ruhákat, elvégre sosem tudhatod, kivel fogsz összefutni.

Alkalmi üzleti viselet (formal business)

 • Akik biztosra akarnak menni: öltöny és sötét cipő a férfiaknak, körömcipő, szoknya és blézer a hölgyeknek, de a koktélruha is szóba jöhet.

7. Légy emberbarát


A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Streetdog in Kathmandu. #doginshop # dogwearingsweater #Kathmandu #Nepal

Carina Lievendag (@carinalievendag) által megosztott bejegyzés,

Ezzel a két egyszerű szabállyal megkönnyítheted embertársaid életét.

 • Kerüld a telefonálást, ha sorban állsz egy boltban vagy egy kávézóban, különösen akkor, ha épp téged szolgálnak ki. Csak megakasztod vele a sort.
 • Ne vidd magaddal állandóan a háziállataidat. Nem mindig szeretik az üzleteket, és van, hogy a benti házibulikban sem látják őket szívesen.

Forrás: BrightSide


Az információs robbanás korszakában élünk: különböző csatornákból úgy özönlenek ránk nap mint nap a hírek, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Amikor tudást szívunk magunkba, a világnézetünk is megváltozhat, ezért nagyon fontos, hogy pontos információkat gyűjtsünk be a nagyvilágból. A BrightSide most me...

Az emberiség szinte minden egyes nap feltalál valami teljesen új eszközt arra, hogy megkönnyítse saját mindennapjait. Ezek között akadnak valóban nélkülözhetetlen használati tárgyak, de sajnos vannak olyanok is, amiknek tényleg nincs semmi értelme. Jöjjön pár példa az utóbbi kategóriából. 1. Bambus....
SZUPERINFO.HU