Alattomosan támad a „rózsaszín halál”!

Alattomosan támad a „rózsaszín halál”!
Megfelelő óvintézkedésekkel elkerülhetjük, hogy a szén-monoxid áldozatává váljunk.

Javában tart a fűtési szezon, és sajnos idén is, akárcsak minden télen, túlságosan sokat hallunk a szén-monoxid okozta mérgezésekről, halálesetekről.

Pedig igazán egyszerű szabályok betartásával a tragédia elkerülhető. A legfontosabb óvintézkedésekről Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője tájékoztatta a budapesti Szuperinfó olvasóit.

Túl jó nyílászárók

A szén-monoxid-mérgezés mindenkit veszélyeztet, akinek otthonában nyílt égésterű fűtőberendezés üzemel, de leginkább azokat, akik kőolaj- vagy földgázszármazékkal fűtenek. – Gyakori kiváltó ok, hogy az emberek, miközben felújítják régi nyílászáróikat, nem ügyelnek arra, hogy a megfelelő szellőzés biztosítva legyen a lakásban – mondta Kisdi Máté. – Ugyanis a szén-monoxid akkor jut a lakásba, amikor valamilyen rendellenesség folytán nem a kéményen keresztül távozik a füst, hanem visszaáramlik a lakótérbe. Ez történhet azáltal is, hogy a kémény eltömődik, de az esetek túlnyomó részében a modern, hermetikusan záródó ajtók és ablakok okolhatók a tragédiáért.

Előzzük meg a bajt!

Ezt úgy kell elképzelni, hogy amikor bekapcsoljuk a cirkót, az az égéshez a lakás levegőjét használja, majd a füst a kéményen keresztül távozik. Igen ám, de ha bekapcsolunk még egy hasonló elven működő készüléket, mondjuk egy fürdőszobai páraelszívót vagy egy konyhai szagelszívót, ezek a párával, illetve a szagokkal együtt a helyiségekben lévő levegőt is elszívják. Ez nyomáscsökkenést okoz a lakásban, aminek következtében a levegő próbál pótlódni, de mivel a nyílászárókon nem jut be, a kéményen keresztül talál utat magának. És ekkor felborul a rend, a kéményen már nem a füst távozik, mint normális esetben, hanem a kinti levegő érkezik be, és közben visszahozza magával mindazokat az égéstermékeket, melyek kifelé igyekeznének – ecsetelte a szóvivő.

A legfontosabb teendők a tragédia elkerüléséhez a következők:

– Rendszeresen ellenőriztessük szakemberrel fűtőberendezést és kéményseprővel a kéményt!

– Ne tömjük el a szellőzőnyílásokat, mindig legyen olyan kis rés az ajtókon, ablakokon, amelyen egy kis levegő be tud áramlani.

– Szereltessünk fel szén-monoxid-érzékelőt, amely idejében jelzi, ha baj van!

Kis mennyiségben öl

Ez utóbbi azért igen lényeges, mert a szén-monoxid színtelen, szagtalan, és gyorsan képes elterjedni a lakásban. – Már nagyon kis mennyiségben ölni képes, és akkor a legveszélyesebb, ha álmában éri az embert – tette hozzá Kisdi Máté. A szén-monoxid a vér hemo¬globinjához kötődik, és megakadályozza az oxigén felvételét, így okoz fulladásos, szörnyű halált. Ha olyankor támad, amikor ébren vannak a lakók, fontos, hogy a legelső tünetekre is odafigyeljenek. Ilyen lehet az ok nélküli, enyhe fejfájás, szédülés, hányinger, előrehaladottabb állapotban pedig piros foltok jelennek meg az ember arcán, ezért is nevezik a mérgezést gunyorosan rózsaszín halálnak. Az első és legfontosabb teendő a friss levegőhöz jutás: azonnali szellőztetés és kimenekülés az épületből.

Budai Klára.
SZUPERINFO.HU