Albérlet-körkép: Miskolc a legolcsóbb egyetemváros

  08 feb 2018

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Egy hét múlva lezárul a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezés határideje.
Az érdeklődési kör és a megálmodott karrier mellett számos szempont szerint mérlegelhetnek a diákok, mielőtt eldöntenék, hogyan tovább. A fővárosi intézmények igen népszerűek, a magas színvonalú képzések mellett a pezsgő világvárosi hangulat is mágnesként vonzza a fiatalokat, ám itt drágább az élet, különösen az albérletárak borsosak. A napokban hozták nyilvánosságra azt a felmérést, melyből kiderül, a megyeszékhelyek között Miskolcon különösen kedvezőek az albérletárak, csak Hódmezővásárhelyen, Zalaegerszegen és Békéscsabán találunk ettől szolidabb árakat. Régiónkban több felsőoktatási intézmény működik, így Nyíregyházán, Egerben, Debrecenben és a borsodi megyeszékhelyen is sok főbérlő kifejezetten a diákokra épít.

Profitáló ágazat

– Miskolcon kevésbé szervezetten zajlik az ingatlanok kiadása, jellemzően az egyetemmel szomszédos avasi lakótelepen lévő lakásokat kínálják – a tulajdonosok – elég kedvező áron. Debrecenben viszont konkrét befektetői csoportok kezében összpontosul számos ingatlan, ezek az üzleti körök terjeszkednek és megvetik a lábukat a többi egyetemvárosban is. Ha valakinek van harmincmillió forint nyeresége, akkor azt már nem a cívisvárosban forgatja vissza, ahol ebből az összegből csak két lakásra futja, hanem vásárol helyette négyet Pécsett, ahol olcsóbbak az ingatlanárak, de a bérleti díjak pont olyan magasak, mint Debrecenben. Ez most profitáló ágazat – hangsúlyozza Szabó Erika ingatlanközvetítő szakember, aki elsősorban miskolci és debreceni vonalon dolgozik.

Miskolcon már hatvan ezer forinttól kényelmes, igényes, jó elosztású lakásokat kínálnak, Debrecenben viszont elszaladtak az árak, ott közel százezer forintot is elkérnek egy átlagos állapotú ingatlanért, de a belvárosi és nagyerdei városrészeken a felső határ a csillagos ég. Épp most mutattam meg egy 48 négyzetméteres, felújított, fiatalos, extrával felszerelt otthont az ügyfelemnek, amit százötvenezerért adnak ki “

– teszi hozzá a szakember.

Feketén „csak” negyvenezer

Anna Debrecen egyik külvárosi részében bérelt lakást egy ideig, itt jelentősen olcsóbbak a bérleti díjak, a főbérlő nem jelentette be az ügyletet, így feketén „csak” negyvenezer volt a bérleti díja a szocreál bútorral és elavult háztartási gépekkel felszerelt garzonnak.

Százezres szülői támogatás

Zöldi Anikó végzős hallgató, Taktaharkányban él, Debrecenben tanul, ám Miskolcon tölti a gyakorlati óráit és itt szeretne majd elhelyezkedni is.

Tetszik Debrecen, gyönyörű az építészeti kultúrája, de a természeti adottságok miatt Miskolcot szeretem. Borsod és Zemplén az otthonom, nehéz elképzelni az életem a folyók és hegyek nélkül”

–  hangsúlyozza Anikó, akitől azt is megtudjuk, hiába spórolt, hiába talált magának olcsó albérletet, majd kedvező árú kollégiumot a cívisvárosban, mert édesanyja még így is minimum százezer forinttal támogatta őt minden hónapban.
Az említett felmérés szerint Miskolcon 66, Egerben és Nyíregyházán nyolcvanezer, Debrecenben pedig kilencvenezer forinttól találunk kiadó ingatlant. Ezek az adatok a hivatalosan bejelentett ügyletekre vonatkoznak és nem tükrözik a feketepiaci árakat.

Szóbeli megállapodás

Havonta ötvenezer forintot fizetek az 50 négyzetméteres lakásért, de csak szóbeli megállapodás született, nem papíroztunk”

– árulta el Szegedi Gréta, aki a miskolci Szentpéteri kapuban bérel lakást feketén. Mint megtudtuk, a 19 éves Gréta szeretne a saját lábára állni, otthonról egyre kevesebb támogatást fogad el, felsőfokú nappali képzésben vesz részt és mellette egy hipermarketben dolgozik.
Miskolcon a legolcsóbb az élet és ezt nem csak a kiadó ingatlanok, hanem a kollégiumi árak is alátámasztják.

Ameddig a takaró ér…

– Nyíregyházán szereztem az első oklevelem, most a második diplomámért tanulok Miskolcon. Mindig kollégiumban éltem, ezt tudom kifizetni a bevételeimből, egyébként kiemelten magas az ösztöndíjam a jó tanulmánnyi eredmény miatt – tudtuk meg Galamb Gábortól, aki Nyíregyházán modern beléptető kártyarendszerrel és számos 21. századi extrával felszerelt kollégiumban élt, Miskolcon azonban – bár itt is vannak igényesen kialakított mini hotelek – hagyományos kollégiumba nyert csak felvételt.

Kétezer forinttal drágább volt a szabolcsi szállásom, mint a miskolci, ahol négyen élünk egy szobában, közös zuhanyzót és konyhát használnak az emelet lakói, de nekem ez tökéletesen megfelel, igyekszem addig nyújtózkodni, amíg a lehetőségeim ­engedik”

– teszi hozzá.
– Juhári Andrea –