Alkotmányt sértett a debreceni hivatal?

Debrecen – Bűncselekményt követett el Debrecen önkormányzata azzal, hogy megakadályozta a szabad vélemény nyilvánítást – mondta a Naplónak Juhász Péter, a Kendermag Egyesület szóvivője.

Amint arról hírt adtunk: e szervezet hirdetett Nemzeti Legalizációs Népgyűlést az ország hat nagyvárosába. A kendermagosok célja a könnyű drogok legalizálásának szükségességére történő figyelem felkeltése volt. A debreceni demonstrációt azonban egyrészről az önkormányzat, másrészről az esténként a Kossuth szobor környékén gyülekező, magukat „debreceni polgárokként” említő csoport akadályozta meg.

A Kossuth téren szabad

– Az önkormányzatnak nincs ehhez joga – szögezte le Juhász Péter, hivatkozva az Alkotmánybíróság (AB) egyik idei határozatára, melyben a testület kijelentette, hogy nem kell közterület használati engedély a politikai demonstrációkhoz. A 4/2007. számú határozatot a fővárosi, traktorokat kitiltó táblákkal összefüggésben hozta az AB, s egyben megállapította, hogy az ilyes rendezvények korlátozása sérti az alkotmányost jogokat.

Varga Lászlót, a polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztályának vezetőjét írásban kérdeztük. Válaszlevelében közölte: azért nem demonstrálhattak a kendermagosok, mert a Békás tó környéke rekreációs feladatokat lát el és nem ilyes rendezvények helyszíne. Mint kiderült, a bejelentett helyszínre nem adott a városháza közútkezelői hozzájárulást. A főosztályvezető nem kulturális eseményként minősítette a programot, ahol amatőr zenekarok léptek volna fel és ez szerinte akadályozta volna a gyalogos-közlekedést. Miért lehet a Kossuth téren? – kérdeztük végül. „Az önkormányzat nem mér kétféleképpen, a Kossuth tér inkább helyszíne a politikai nézetek kinyilvánításának, mint a Békás tó és környéke.” – zárta levelét Varga László.
P.G.

Kapcsolódó anyagok:

  • Marihuána, Jobbik, polgárok. Kellett a hírverés.


  • .
    SZUPERINFO.HU