„Állok Istenért, egyházért, hazáért” – Előadás Mindszenty József bíborosról az Emlékpontban

„Állok Istenért, egyházért, hazáért” –  Előadás Mindszenty József bíborosról az Emlékpontban

59 évvel ezelőtt, 1956. október 30-án szabadították ki a forradalmárok Mindszenty József bíborost, hercegprímást, esztergomi érseket a felsőpetényi Almássy-kastélyból.

A kommunista diktatúrával szembeszálló főpásztor életéről Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője tart előadást október 29-én, csütörtökön 17 órai kezdettel a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

2015 folyamán számos kerek évforduló kacsolódik Mindszenty József (1892-1975) életéhez: a főpásztort száz éve szentelték pappá, hetven éve kapta meg prímási kinevezését, valamint négy évtizede hunyt el Bécsben. Mindszenty bíboros Pehm József néven született 1892-ben Csehmindszenten. Már az első, ’19-es kommunista diktatúra alatt letartóztatták és internálták. 1944-ben, a német megszállás napjaiban szentelték püspökké, és helyezték a veszprémi egyházmegye élére. A diktatúra, az üldöztetés és az értelmetlen harcok ellen szót emelő főpapot a nyilasok Sopronkőhidára hurcolták el. A háborút követően ‑ 1945 őszén esztergomi érsekké szentelték, majd a következő évben bíborossá ‑ szembeszállt az újabb kommunista törekvésekkel is. Rákosi Mátyás parancsára 1948. december 26-án, Karácsony napján letartóztatták és az Andrássy út 60-ban kínvallatásra fogták. 1949. február 8-án koholt vádakkal egy kirakatperben életfogytig tartó fegyházra ítélték.

Az ötvenhatos forradalom idején kiszabadították fogságából ‑ szabadon bocsájtása és érseki tisztének helyreállítása az egyik általánosan elterjedt forradalmi követelés volt ‑, majd katonákból és felkelőkből álló népes csoport kísérte Rétságról Budapestre. 1956. november 3-án este emlékezetes rádióbeszédben szólt a nemzethez. Másnap a szovjet támadás hírére az Egyesült Államok nagykövetségére menekült, ahol 15 esztendőt töltött “házi őrizetben”. 1971-ben hagyhatja el az országot. Az elkövetkezendő három évben a világ minden magyarlakta országát felkereste pasztorizációs útjain. 1973-ban a pápa tisztségéből való lemondásra szólította föl. Utolsó éveit Bécsben töltötte, ott halt meg 1975. május 6-án.

Miklós Péter egyháztörténész előadásán Kárász Zénó, a Szegedi Nemzeti Színház színésze ad elő részleteket Mindszenty emlékirataiból október 29-én az Emlékpontban.

(Forrás: Elek András-Emlékpont).
SZUPERINFO.HU