Álomszerű Égimese az egri Gárdonyi Géza Színházban

És repülnek! Bodri felhő (Radvánszki Szabolcs) nyakéba kapaszkodik Marci. Fotó: Gál Gábor
És repülnek! Bodri felhő (Radvánszki Szabolcs) nyakéba kapaszkodik Marci. Fotó: Gál Gábor
Az Égimese, melyet ma délután három órakor mutatnak be a Gárdonyi Géza Színházban, a Babszem Jankó Gyermekszínház  és az egri teátrum első közös produkciója.

A darab alkotói mind egriek: Szőke Andrea gazdag rímei, szójátékai Kalló Zsolt zenéjével hangzanak el, a darab rendezője pedig Baráth Zoltán, aki 20 évvel ezelőtt öltöztetőként kezdte, később – még a gyermekszínház megalapítása előtt – évekig színészként aratott sikert az egri színház zenés produkcióiban.

©

– Kis társulatunk idén 15 éves, öröm, hogy ebben a jubileumi évben ezt az ősbemutatót a nagyszínházzal közösen vihetjük színre – mondja Baráth Zoltán. A gyermekszínház alapítói a Gárdonyi Színház társulatának tagjai is voltak. Akkoriban szabad energiáinkból készültek gyerekeknek előadások, zenés foglalkoztató műsorok. Érdekes módon a mi előadásaink voltak az első interaktív produkciók Egerben; akkor még ez nem volt divat. Most már sokan csinálnak szobaszínházat, tanteremszínházat, de akkor még ilyen nem volt: a gyerekek az óvodai csoportszobákban, tantermekben találkoztak először színházzal. Ebből nőtte ki magát a Babszem Jankó társulata, ami idén 15 éves. Öröm visszatérni a nagyszínház színpadára, az alkotók valamennyien otthon érezzük magunkat, mintha hazajöttünk volna.

Az Égimese arra segít választ találni a legkisebbeknek, hogy vajon hol van a határ az álom és a valóság között? Mit tegyünk a rossz álmokkal? Mit kell tennünk azért, hogy az elképzelt álmok megvalósuljanak? Melyek azok az álmok, amiket érdemes rászabadítani az emberre? Az álmok segítenek a jövőkép kialakításában, de akár károsak is lehetnek, ha rossz irányba befolyásolják az életünk.

Az előadás főszereplője Marci, az egy méter magas bábfigura. Azt az érzetet keltjük, hogy Ő élő szereplő, de azt is megmutatjuk, hogyan fújja el a viharfelhő, és hogyan repül az égen. Olyan csodákat tudunk varázsolni, amiket csak élő szereplőkkel nehezebb lenne. Ez egy játék a valósággal és az álommal. Az álomban minden megtörténik: a gyerekszoba falai szétnyílnak, kitárul az égbolt, ahol szivárvánnyal, égimeszelővel vagy jóságos tyúkanyóval találkozhat az a kisfiú, aki útra kell. A nézőknek kell eldönteni, hogy ez az utazás álom vagy valóság. Az előadásba igyekszünk becsempészni a Babszem Jankóra jellemző stílust.

Bízom benne, hogy a komplexitása miatt valamennyi korosztályt megszólítja – a bábokat a kisebbek, a humoros szófordulatokat a nagyobbak értik majd és vannak olyan részek, amiken a felnőttek is jól szórakoznak. Remélem, ha a bábok világával nagyszínpadon találkoznak, azok is megszeretik, akik nem jártak még bábszínházban – mondja a rendező.

SZEREPOSZTÁS

Marci, a kisfiú: KLEPÁCS ANDREA
Bodri, a jófelhő: RADVÁNSZKI SZABOLCS
Mama, Marci mamája: SZÉL ANIKÓ
Huppanka: SZÉL ANIKÓ
Égimeszelő, az álomszínező: LISZTÓCZKI PÉTER
Fiastyúk, az álomcsipegető: VARRÓ EMESE
Zityizutty, a nagy fekete lyuk őre: BARÁTH ZOLTÁN
Csiribiri, az álomtündér: SATA-BÁNFI ÁGOTA
Színecske, a szivárvány: IVÁDY ERIKA
A négy pici csillag, akiknek nincs nevük: XXX
Irgumburgum, a gonosz felhő: SZÍVÓS GYŐZŐ

Rendező: BARÁTH ZOLTÁN

Bábtervező: LOVASY LÁSZLÓ
Zenei munkatárs: NAGY ZOLTÁN
Koreográfus: PINTÉR LOTTI

Az estében egy rossz dolog van: hogy le kell feküdni, aludni! Lefeküdni egy gyerek sem szeret. Marci sem. Lefekvés előtt mindig kínzó szomjúság gyötri, aztán persze rögtön pisilni kell. Sőt, ilyenkor jutnak eszébe a legfontosabb, legérdekesebb kérdések, amiket még aznap este meg kell tudnia! Még lefekvés előtt!

 „ Ágyikódban álom vár, felépül az álomvár ,
álom, álom, álom vár, téglát gyárt az álomgyár.
Álomtündér lesz veled, megcsókolja kis szemed,
míg a hajnal fel nem kel, száz kalandra ültet fel…”

Bizony! Az esti elalvásban egyetlen jó dolog van: az álmodás! Álmunkban pedig bármi megtörténhet… Ám reggel a mami egy szót sem hisz az egészből? Sebaj! Mi tudjuk, mi az igazság!.
SZUPERINFO.HU